A májáttétes colorectalis daganatos betegek túlélése az utóbbi tíz évben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Hematológia, hemosztazeológia, onkológia, kardiovaszkuláris medicina (kardiológia, neurovaszkulásris medicina, szívsebészet)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Földi Gerda

Előadás adatai

Előadás címe: 
A májáttétes colorectalis daganatos betegek túlélése az utóbbi tíz évben
Összefoglaló: 

Bevezetés: A béldaganatok a leggyakoribb tumorok közé tartoznak, az új betegek száma évről-évre nő. A legtöbb beteg 60 év feletti, férfi túlsúllyal. Áttétet leggyakrabban a májba adnak. Kialakulásában a helytelen táplálkozásnak, a genetikai prediszpozíciónak és a környezeti tényezőknek tulajdonítanak szerepet.
Célkitűzés:Májáttéttel rendelkező colorectalis daganatos betegek túlélését befolyásoló tényezőket viszgáltuk: nem, életkor (az áttétek jelentkezésekor), a metasztázis megjelenésének éve, a májáttét műthetősége, a primer tumor rectalis vagy colon eredete és a kapott kemoterápiás és biológiai kezelések szerint(5 FU-Xeloda, Folfiri-Folfox protokoll, Erbitux-Avastin+kemoterápia).
Betegek és módszer:A DEOEC Onkológiai Tanszéken 2001.jan.-2010.dec. közt 706 májáttétes primer béldaganatos beteget kezeltek, közülük 628 beteg túlélése volt nyomon követhető. Retrospektív vizsgálatot készítettünk a teljes és a korcsoportok szerinti túlélésről, a nemek szerinti megoszlásról, a különböző kezelési módokról (sebészi illetve kemoterápiás kezelésben részesült betegek túlélése azokhoz képest, akiket ilyen módon nem kezeltek) és a primer CRC elhelyezkedéséről (rectum/colon).
Eredmények: A teljes átlagos túlélés 23,66 hónap. Korcsoportok szerint az 50-59 éves betegek életkilátásai a legjobbak (24,76 hónap), a 69 évnél idősebbeké pedig a legrosszabbak (19,74 hónap). A férfiak kockázata a halálozásra 0,924 a nőkéhez képest, de nem szignifikáns.
A májműtéten átesett páciensek tovább élnek (42,58 hó), mint akiket nem műtöttek (18,78 hó), az ő halálozásuk kockázata 0,365x kisebb azokhoz képest akiket nem operáltak. A kemoterápiás szerek hatékonyságát vizsgálva azt tapasztaltuk, hogy akik kaptak kezelést tovább éltek-átlagosan 7-13 hónappal, mint akik nem kaptak, a legjobb eredmény az új típusú szerekkel volt elérhető. Az, hogy a primer tumor colon vagy rectum eredetű, nem befolyásolta szignifikánsan az életkilátásokat.
Összegzés: Legjobb túlélést a májműtéten átesett betegek mutatnak. A kombinált biológiai és kemoterápiás szerek együttes alkalmazása a leghatékonyabb. A CRC elhelyezkedése illetve a beteg neme nincs szignifikáns hatással a túlélésre.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. András Csilla
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Onkológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program