Beta-thalassaemia mutációs spektrum Kelet-Magyarországon

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Laboratóriumi medicina és klinikai mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bojcsuk Dóra

Előadás adatai

Előadás címe: 
Beta-thalassaemia mutációs spektrum Kelet-Magyarországon
Összefoglaló: 

A haemoglobin (Hb) a vörösvérsejtekben található, oxigéntranszportért felelős metalloprotein. Két pár eltérő szerkezetű globin lánc építi fel, melyek egy centrális üreget vesznek körül. Az üregben négy oxigénkötő hem csoport helyezkedik el, melyek mindegyike kovalensen kapcsolódik egy-egy globin lánchoz. Egészséges felnőttekben a Hb ~95%-a Hb A, kis mennyiségben megtalálható Hb A2 (<3,5%), valamint Hb F (<1%). A normál szerkezetű globin láncok csökkent, vagy hiányzó szintézise alfa- illetve beta-thalassaemiához vezet.
A beta-thalassaemiákat a beta globin génben (HBB) bekövetkező pontmutációk, ritkábban deléciók okozzák, az öröklésmenet autoszomális recesszív, de domináns mutációk is ismertek. A népvándorlásnak és a különböző etnikai csoportok között létrejövő házasságoknak köszönhetően a thalassaemiák világszerte elterjedtek, a teljes populáció közel 1,5%-a (80-90 millió ember) beta-thalassaemia hordozó. Ezen személyek többnyire tünetmentesek, enyhe hypochrom microcyter anaemia figyelhető meg náluk.
Magyarországon beta-thalassaemia irányú komplex laboratóriumi kivizsgálás, valamint genetikai diagnosztika egyedül a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DE OEC) Laboratóriumi Medicina Intézetében és a Klinikai Kutató Központban történik. 2008 január és 2011 augusztus közötti időszakban 427 mintából 172 esetben igazoltuk mutáció jelenlétét a HBB génben fluoreszcens direkt szekvenálás módszerével.
Jelen munka célja feltérképezni a magyarországi beta-thalassaemia mutációs spektrumot különös tekintettel az ország keleti régiójára, továbbá összefüggést keresni a vérkép Hb, MCV, MCH paramétereinek, illetve a Hb A2, Hb F kromatográfiás értékek alakulása és maga az okozati mutáció között.
Kelet-Magyarországon az öt leggyakoribb mutáció a következő: codon 39 (C->T) (HBB:c.118C->T, p.Gln39Stop); IVS-I-110 (G->A) (HBB:c.93-21G>A); IVS-I-1( G->A) (HBB:c.92+1G>A); IVS-II-1 (G->A) (HBB:c.315+1G->A) és IVS-I-6 (T->C) (HBB:c.92+6T>C). Ezeket a mutációkat hordozó személyek említett paramétereit összehasonlítva megállapítható, hogy a Hb A2 és MCV értékek tekintetében figyelhető meg szignifikáns különbség a különböző mutációkat hordozó betegcsoportok között.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kovács Kitti
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Klinikai Kutató Központ
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bereczky Zsuzsanna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Klinikai Kutató Központ
Díj: 
3. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program