Az emlődaganatok külső sugárkezelése során kialakuló bőrgyulladás követéses vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Képalkotó diagnosztika, nukleáris medicina, sugárterápia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Sümegi Mária Flóra
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Cseh Péter

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az emlődaganatok külső sugárkezelése során kialakuló bőrgyulladás követéses vizsgálata
Összefoglaló: 

Magyarországon az emlődaganattal diagnosztizált nőbetegek döntő hányada részesül a komplex kezelés során locoregionális sugárterápiában. Ezen páciensek nagy részénél a terápia folyamán különböző fokú radiodermatitis alakul ki. Ez nem csak a kellemetlen szubjektív panaszok miatt okoz problémát, hanem súlyos esetben a sugárkezelés átmeneti felfüggesztését is szükségessé teheti, ami a terápia biológiai hatékonyságát jelentősen rontja. A bőrgyulladás stádiumbeosztására a tünetek vizuális megítélésén alapuló, nemzetközi konszenzus alapján kialakított skálát használunk. A tünetek megelőzésére, illetve visszaszorítására egységes terápiás javaslat eddig még nem született.
Vizsgálatunk célja a radiodermatitis objektív követése a sugárterápia folyamán, illetve a besugárzott területen a meggymagkivonatot tartalmazó Olabella készítmények hatásának felmérése.
Mérőeszközünk a Konica Minolta CM-600d spektrofotométer. A készülék egy adott színt a fekete-fehér (L), piros-zöld (a) és sárga-kék (b) tengelyek mentén jellemez, amely értékeket a kontrollponttal összevetve egy olyan dE*ab paramétert kapunk, amely alkalmas a különböző bőrszínek objektív jellemzésére.
Tizennégy emlődaganattal diagnosztizált, műtéten átesett beteget vizsgáltunk külső sugárterápiájuk folyamán. Mindegyikük 28-szor 1,8 Gy (összesen 50,4 Gy) gócdózist kapott hetente öt nap kezelés, két nap szünet ciklusban. Hatan közülük további 16 Gy boost kezelést kaptak 8 napon át 2 Gy dózisban. Tíz páciens alkalmazta az Olabella nevű gyógyhatású készítményt a bőrgyulladás ellen, naponta kétszer bekenve a sugárzásnak kitett bőrterületet.
Eredmény: a spektrofotometriás készülékkel objektíven meg tudjuk határozni a bőrgyulladás mértékét. Az Olabellával végzett, kevés esetszámú vizsgálatunkban megállapított trend azt mutatja, hogy a készítmények csökkentik a dermatitist a konvencionálisan kezelt kontrollcsoportnál látotthoz képest. További célunk az esetszám növelésével az Olabella készítmények hatékonyságának vizsgálata, illetve más terápiás módszerekkel való objektív összehasonlítása.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szabó Imre
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Sugárterápia Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program