A Debreceni Egyetemen 2011-ben izolált S. pneumoniae törzsek szerotípus megoszlása a vakcináció tükrében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Laboratóriumi medicina és klinikai mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Lindi István

Előadás adatai

Előadás címe: 
A Debreceni Egyetemen 2011-ben izolált S. pneumoniae törzsek szerotípus megoszlása a vakcináció tükrében
Összefoglaló: 

Háttér: A Streptococcus pneumoniae évente több mint 1 millió 5 év alatti gyerek haláláért felelős világszerte. Ez a vezető kórokozója a bakteriális pneumoniának, bacteriémiának, otitis mediának, és az akut bakteriális meningitisnek is. A baktérium legfontosabb virulencia faktora a tok poliszaccharid, melynek alapján jelenleg 92 szerotípus ismert. Az invazív pneumococcus infekciók 5-90 %-át 23 toktípus okozza. A különböző korcsoportokban más szerotípusok okozhatnak megbetegedést. A gyermekek conjugált vakcinával immunizálhatók, amely 13 szerotípust tartalmaz.
Célkitűzés: Vizsgálni kívántuk a 2010. január 1. és 2011. december 31. között izolált invazív fertőzésekből származó 29 Streptococcus pneumoniae törzs penicillin érzékenységét és szerotípusát. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mely szerotípusok gyakoriak az 5 év alatti gyermekekben és melyek a 60 év feletti felnőttekben, valamint, hogy mely szerotípusokhoz társul penicillin rezisztencia és milyen a vakcina szerotípus szerinti lefedettsége régiónkban.
Módszer: A S. pneumoniae törzseket véres Columbia agaron izoláltuk (Oxoid), és a kataláz próba, epeoldás és optochin érzékenység segítségével azonosítottuk. Az antibiotikum érzékenységet korongdiffúzióval és E-teszt segítségével vizsgáltuk a CLSI előírásainak megfelelően. A szerotípus meghatározásához MAST antitesteket (Frank Diagnosztika) alkalmaztunk.
Eredmények: A 29 izolátumból nyolc származott 5 év alatti gyermektől, tizenhárom 60 év feletti és nyolc középkorú felnőttől. A 60 év feletti betegeknél leggyakrabban a 6A szerotípus fordult elő. A gyermekek esetében a 3-as és a 19A és szerotípus volt a leggyakoribb, ez utóbbi minden esetben rezisztens volt a penicillinnel szemben. A 29 törzsből csak 4 olyan volt olyan, amely nem található meg a Prevenar 13 conjugált vakcinában.
Megbeszélés: Eredményeink szerint a törzsek 87 %-a olyan szerotípusú volt, amely a Prevenar 13 conjugált vakcinában is megtalálható, ezeknél a betegeknél a védőoltás alkalmazásával a fertőzés megelőzhető lett volna.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szabó Judit
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Mikrobiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program