HE4 - új hatékony segítség a petefészek terimék differenciáldiagnosztikájában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Szülészet-nőgyógyászat, urológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Maka Eszter

Előadás adatai

Előadás címe: 
HE4 - új hatékony segítség a petefészek terimék differenciáldiagnosztikájában
Összefoglaló: 

A petefészekrák a női genitális tumorok közül a halálozást tekintve az első helyen szerepel. Élete során minden tizedik nő kerül műtétre valamilyen detektálható petefészek képlet miatt. Ezen elváltozások legnagyobb része benignusnak bizonyul (cysta, endometriosis). Az operatív beavatkozások megválasztásában (laparoscopia-laparotomia) a preoperatív diagnosztikának kiemelt jelentősége van. Ebben a terime ultrahang jellemzői mellett tumormarkerek nyújthatnak segítséget. A petefészekrákok esetén legszélesebb körben alkalmazott tumormarker a CA 125 antigén, melynek ismert hátránya viszonylag alacsonyabb szenzitivitása mellett a premenopausában kifejezetten alacsony specificitása. Ennek oka, hogy számos nem malignus nőgyógyászati betegségben (leggyakrabban endometriosisban) is gyakran emelkedett értéket kapunk, ugyanakkor az utóbbi elváltozások malignomáktól való elkülönítése ultrahanggal sem egyszerű feladat. Ebben egy új tumormarker, a HE4 vizsgálata lehet segítségünkre, melynek meghatározására egyetemünkön az elmúlt egy évben van lehetőség.
Vizsgálatunkba azon petefészek terime miatt műtétre kerülő nőbetegek kerültek beválasztásra, akiknél 2011.01.01 és 2011.12.15 között a CA125 vizsgálata mellett HE4 vizsgálat illetve szövettani mintavétel is történt. A vizsgálatba bevont betegek életkora 18- 93 év, a 179 beteg közül a szövettan 37 esetben igazolt malignómát, 142 esetben benignus elváltozást (68 serosus petefészekcysta és 74 endometriosis).
A CA125 marker önmagában 29.5%-os szenzitivitás mellett 83.7%-os specificitással jelezte a malignus elváltozást, míg a HE4 esetében a szenzitivitás 90.1%, a specificitás 78.3% volt. A két marker együttes használatával a malignomák 93%-os szenzitivitással 87.1%-os specificitás mellett voltak detektálhatóak. CA125 álpozitivitást endometriosis esetén, HE4 álpozitívitást beszűkült GFR értékeknél míg álnegativitást csírasejtes daganatok esetén észleltünk.
A HE4 marker CA125-el együtt történő alkalmazása nagyban elősegíti a praeoperatív diagnózist az emelkedett CA125 mellett gyakran látott egyéb benignus állapotok kiszűrésével.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Krasznai Zoárd
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Nőgyógyászati Onkológiai Tanszék
Díj: 
2. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program