Irradiatios proctitis kezelésével szerzett tapasztalatok.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Képalkotó diagnosztika, nukleáris medicina, sugárterápia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Csatlós Emese

Előadás adatai

Előadás címe: 
Irradiatios proctitis kezelésével szerzett tapasztalatok.
Összefoglaló: 

A kismedencei besugárzást követően kialakuló akut irradiatios proctitis a proctitisek ritka változatát képviseli. A magyarországi gyakorlatban topikus és per os tüneti kezelés alkalmazása terjedt el.
Vizsgálatunk célja a DEOEC III. sz. Belgyógyászati Klinika Gasztroenterológia részlegén 2005-2010 között recto-sigmoideoscopiával vizsgált irradiatios proctitises betegeknél alkalmazott terápiák hatékonyságának retrospektív összehasonlító elemzése. A 2005-2010 között vizsgált, kezelt és dokumentációval rendelkező 96 betegből 54 (30 férfi, 24 nő) betegnek volt recto-sigmoideoscopiája a panaszok kezdetén és a kezelés után 4-8 héttel. A 30 férfi prostata daganat, 18 nő méhnyakrák és 6 méhtestrák miatt részesült kismedencei irradiatioban. 34 beteg mesalazin suppositoriummal 2x250 mg/nap kezelést kapott legalább 4 hétig („A” csoport). 20 beteg kombinációs kezelésben részesült, a mesalazin suppositorium mellett per os sulfasalazin tablettát 2x500mg/nap kapott („B” csoport). Minden beteg dokumentációjában szerepel aranyérkenőcs (Doxiproct, Mastu S) alkalmazása is, diarrhoea kezelésére loperamid hatóanyagú tablettát használtak.
Eredmények: A két betegcsoport tüneteinek csökkenésében az RTOG (Radiation Therapy Oncology Group)-kritérium rendszer alapján nem volt szignifikáns különbség, mindkét módszer egyaránt biztonságosnak és effektívnek bizonyult. A kombinációs kezelésben részesülő betegekben a rectalis vérzés előfordulása, súlyossága a terápia után szignifikánsan nagyobb mértékben csökkent a csak lokálisan kezelt betegekhez képest (p<0,05). Eredményeink a mesalazin suppositorium hatékonyságát alátámasztották, valamint a kombinációs kezelés nagyobb effektivitását a haemorrhagias szövődmények, tünetek csökkentésében a nemzetközi irodalomban leírtakhoz hasonlóan.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Csiki Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, III. Belgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program