Prealbumin szint meghatározás jelentősége daganatos gyermekek kezelése során

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Hematológia, hemosztazeológia, onkológia, kardiovaszkuláris medicina (kardiológia, neurovaszkulásris medicina, szívsebészet)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Baranyi Judit

Előadás adatai

Előadás címe: 
Prealbumin szint meghatározás jelentősége daganatos gyermekek kezelése során
Összefoglaló: 

Magyarországon évente 250-300 gyermeknél diagnosztizálnak rosszindulatú vérképzőszervi vagy solid tumoros betegséget. 25-40 gyermek daganatellenes kezelése a DEOEC Gyermekgyógyászati Intézet Hemato-onkológiai Tanszékén történik szinte azonos túlélési eredményekkel, mint a fejlett nyugat-európai országokban. Feltételezésünk szerint a minimális különbségekért az alultápláltság nagyobb arányú előfordulása tehető felelőssé.
49 aktív kemoterápiás kezelésben részesülő gyermek tápláltsági állapotát mértük fel antropometriai mutatók és biokémiai módszer segítségével. Prealbumin szérum szint meghatározást végeztünk fekvőbetegnél a fehérje felezési idejének megfelelően háromnaponta a kórházi benttartózkodás során.
Összevetettük a különböző tápláltsági állapotot jelző paramétereket és prealbumin szintet a diagnózis és a legnagyobb mértékű fogyás idején és értékeltük prediktív értéküket túlélés szempontjából.
Vizsgálatunk szerint a betegek tápláltsági állapota jelentős mértékben nem befolyásolja a túlélést a diagnózis felállításától eltelt 40 hónap alatt, s szoros kapcsolatot sem észleltünk a betegség kimenetele (relapsus/halálozás) és a mutatók között.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kadenczki Orsolya
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program