Ulcus cruris kialakulásához vezető kórképek differenciál diagnosztikája, kezelési lehetőségei

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Bőrgyógyászat, fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Drótos Alíz

Előadás adatai

Előadás címe: 
Ulcus cruris kialakulásához vezető kórképek differenciál diagnosztikája, kezelési lehetőségei
Összefoglaló: 

Az alsó végtagon kialakuló fekély gyakori betegség. Az ulcus kialakulásának hátterében leggyakrabban krónikus vénás keringési elégtelenség áll, de számos más ok következtében is kialakulhat, ezért a differenciál diagnózisok során felmerülő kórképek ismerete nagy jelentőségű.
A szerző ismerteti a lábszárfekély kialakulásához vezető leggyakoribb kórképeket. Részletesen elemzi a diagnózis felállításához szükséges kivizsgálás lépéseit. Ismerteti az egyes differenciál-diagnózis során felmerülő betegségeket, azok előfordulási gyakoriságát.
A szerző munkája során a DEOEC Bőrklinikán 2010 01.01- 2010. 12. 31-ig terjedő időszakban bentfekvő és járóbetegként ulcus cruris diagnózissal kezelt betegek közül randomszerűen kiválasztott 50 beteg adatát dolgozta fel az e-Medsol és a MedSolution programok segítségével. A szerző megnézte, hogy ezen betegeknél milyen vizsgálatok történtek a kivizsgálások során, milyen diagnózisok merültek fel, és milyen kezeléseket végeztek. Eredményeit irodalmi adatokkal veti össze.
Összefoglalva elmondható, hogy az ulcus cruris kezelése csak akkor lehet hatékony, ha a pontos diagnózist felállítottuk. A differenciáldiagnosztikának nagy jelentősége van, mely meghatározza a kezelési stratégiát.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szabó Éva
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Bőrgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program