A természetes és mesterséges sugárterhelés kockázatkommunikációja a lakosság felé Kisvárdán

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Primer prevenció, egészségügyi szervezés és menedzsment
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kovács Zoltán

Előadás adatai

Előadás címe: 
A természetes és mesterséges sugárterhelés kockázatkommunikációja a lakosság felé Kisvárdán
Összefoglaló: 

Az ionizáló sugárzások biztonságos alkalmazásainak több évtizedes tapasztalaton alapuló kockázatbecslésén túl van egy sajátos társadalmi vonatkozása, az, hogy a kockázat valós és vélt értékei eltérnek egymástól. A "kockázatérzékelés" függ a képzettségtől, a műveltségtől, egy adott kultúrától, a propagandától stb. Az atomerőművekkel kapcsolatos hírek (csernobili-tragédia, fukushimai-baleset) a kockázatfelfogás eltúlzott mértékű kialakításának kedveztek.

Arra kell törekedni, hogy a valós kockázat tudatosodjék a lakosságban, a tömegtájékoztatás területén, hogy más kockázatokkal összehasonlítva értékeljék az atomenergia alkalmazását.

Szabolcs -Szatmár-Bereg megye környezeti elemeiben (levegő, talaj, vizek) 2011-ben mért radioaktivitás (Egészségügyi Mérő és Adatszolgáltató Hálózat adatai alapján) kockázatkommunikációjára "lakossági fórum" keretében került sor Kisvárdán.

Az előzetesen elkészített adatlap kitöltése után a lakosság kockázati besorolása előre helyezte az atomerőművi technológia alkalmazását.

Az előadás után mérhető volt a kockázatérzékelés változása, amennyiben a természetes háttérsugárzási szintek megismertetése után viszonyítási alappal rendelkezett a hallgatóság az egyes sugárzási szintek összehasonlítására.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Legoza József
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Hajdu-Bihar Megyei Kormányhivatal

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program