Melanoma malignumban alkalmazott IFN-alfa kezeléssel szerzett tapasztalatok

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Bőrgyógyászat, fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kósa Péter

Előadás adatai

Előadás címe: 
Melanoma malignumban alkalmazott IFN-alfa kezeléssel szerzett tapasztalatok
Összefoglaló: 

Bevezetés: A melanoma kezelése elsődlegesen a primer tumor sebészi eltávolításán és -III stádiumban- a regionális nyirokcsomó disszekción alapul. IB stádiumtól kezdődően a betegség kiújulásának valószínűsége nő, IIB stádiumtól ennek kockázata nagy, így IIB/C, III stádiumban egy hatékony adjuváns kezelés égetően szükséges (lenne). A számos kipróbált készítmény közül egyedül az IFN-α bizonyult némileg hatásosnak.
Célkitűzés: Mivel az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy az IFN alkalmazásának IV stádiumú melanomában nem, csak a nagy rizikójú IIB/C, III stádium adjuváns kezelésében lehet szerepe, munkánk célja az volt, hogy az irodalom áttekintésével elemezzük az adjuváns IFN terápia hatékonyságát, az IFN dozírozását, a kezelés időtartamát, mellékhatásait és ezeket saját tapasztalatainkkal vessük össze.
Eredmények: 2001 és 2009 közötti időszakban a DEOEC Bőrklinikán adjuváns IFN monoterápiában részesült IIB/C, III stádiumú betegek adatait hasonlítottuk össze az ugyanezen időszak alatt adjuváns kezelésben nem részesült hasonló stádiumú betegek adataival, összesen 52 beteg bevonásával (27 beteg IFN ágban, 25 beteg obszervációs ágban). A vizsgálat végpontjaként a recidíva megjelenését tekintettük. Az IFN ágban 2012 januárjáig összesen a betegek 66%-ban jelent meg recidíva, az átlagos recidíva mentes időszak 19,0 hónap volt. Az obszervációs ágban ugyanezek az értékek 60% és 21,2 hónap volt. A betegek 59,3%-ánál vált szükségessé a mellékhatás miatti dóziscsökkentés, a terápia ideiglenes felfüggesztése vagy idő előtti abbahagyása.
Következtetés: A randomizált kontrolált vizsgálatok eredményei alapján sem a kis, sem a nagy dózisú adjuváns IFN kezelés a teljes túlélést érdemben nem befolyásolja. Míg a nagy dózisú IFN a recidíva mentes túlélést megnyújthatja, addig a kis és intermedier dózis hatása e tekintetben nem konzekvens. Jelen vizsgálatunk, melynek során kis és intermedier dózisú IFN hatását vizsgáltuk, az irodalmi adatokkal jól korrelál; a recidíva mentes túlélést illetően jótékony hatás nem volt kimutatható, ezzel szemben jelentős arányban jelentkezett (akár a terápia felfüggesztését is szükségessé tevő) mellékhatás.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Emri Gabriella
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Bőrgyógyászati Klinika
Díj: 
2. díj és a Magyar Dermatológiai Társaság különdíja

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program