Obliteratív érbetegség felmérése szisztémás lupus erythematosusban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Klinikai immunológia, reumatológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tóth Judit Lenke

Előadás adatai

Előadás címe: 
Obliteratív érbetegség felmérése szisztémás lupus erythematosusban
Összefoglaló: 

Bevezetés: Szisztémás lupus erythematosusban cardio- és cerebrovasuculáris szövődmények jól ismertek, ezt számos munkacsoport vizsgálta, azonban kevés tanulmány elemezte az obliteratív érbetegség összefüggését SLE-vel. Jelen munkában a III. sz. Belgyógyászati Klinika Immunológiai Tanszékén gondozott SLE-s betegekben vizsgáltuk szűrő jelleggel az alsó végtagi obliteratív érbetegség előfordulását boka-kar index mérés segítségével.

Betegek és Módszerek: A vizsgálatba járóbeteg szakrendelésen megjelent 40 év feletti, perifériás érbetegségre vonatkozóan panaszmentes SLE-s betegeket vontunk be. Összesen 91 nő és 9 férfibeteg boka-kar indexét mértük meg hordozható Doppler készülékkel. Ezzel egy időben vérnyomás-, haskörfogat mérés és BMI meghatározás történt. A hagyományos és lupus specifikus rizikó faktorokat is rögzítettük. A társbetegségeket és szedett gyógyszereket a MedSol betegnyilvántartó rendszerből gyűjtöttük ki, a kapott eredményeket SPSS for Windows szoftver segítségével elemeztük.

Eredmények: Kóros Doppler indexet összesen 55 betegnél mértünk. Többszörös Doppler index eltérést 33%-ban észleltünk. A hagyományos rizikó faktorok közül 59%-ban hipertóniát, 38%-ban kóros haskörfogatot, 9%-ban diabetes mellitust észleltünk, 28% dohányos volt. Az a. tibialis posterior kóros Doppler indexe pozitív korrelációt mutatott a magasabb glükóz értékkel és a fehérvérsejt rendellenességekkel, mind a leukopéniával, mind a leukocitózissal. Az a. dorsalis pedis kóros Doppler indexe a betegek haskörfogatával, a dohányzással, a fehérvérsejt számmal, a korábbi trombotikus eseménnyel, a csökkent IgG szinttel és a lupus nephritissel mutatott pozitív korrelációt.

Konklúziók: Eredményeink alapján SLE-s betegekben jelentős arányban fordul elő kóros Doppler index, mely a hagyományos rizikó faktorokon túl a lupus nephritis jelenlétével korrelál. A kapott eredményeket további nagyszámú SLE-s betegeken és illesztett kontroll csoporton végzett mérésekkel kívánjuk megerősíteni.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Tarr Tünde
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, III. Belgyógyászati Klinika, Klinikai Immunológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program