A szájon át adott cukoroldat hatása az újszülöttkori fájdalompercepcióra

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Ujhelyi Flóra

Előadás adatai

Előadás címe: 
A szájon át adott cukoroldat hatása az újszülöttkori fájdalompercepcióra
Összefoglaló: 

A felnőttekkel összehasonlítva az újszülöttek sokkal érzékenyebbek a fájdalomra és kifejezettebben érintik őket annak hosszú távú következményei. Ennek ellenére orvosi ellátásuk során az újszülöttek általában, de különösen a koraszülöttek visszatérő akut vagy tartós fájdalomnak vannak kitéve. Tapasztalatok szerint a mérsékelt fájdalommal járó beavatkozások előtt per os adott cukor oldat csökkenti újszülöttekben a fájdalom megélését. A fájdalom percepció megítélésére a PIPP (Premature Infant Pain Profile) pontrendszer használatos. A fájdalom felnőttekben a frontalis cortex aktivációjával összefüggésben hemodinamikai változásokat eredményez, amelyet non-invazív módon Near Infrared Spektroszkóp (NIRS) segítségével lehet objektivizálni.

A DEOEC Neonatológiai Tanszéken 74 érett újszülött esetében a kötelező anyagcsere szűréshez szükséges vérvétel során, 48-60 órás korban PIPP score meghatározás mellett párhuzamosan NIRS vizsgálatot végeztünk. Utóbbi során a frontalis lebeny perfúziójára jellemző össz-, redukált és oxyhemoglobin változásokat regisztráltuk. A betegeket a vizsgálatot megelőzően két csoportba osztottuk és a beavatkozás előtt 25%-os glucose oldatot, vagy vizet kaptak szájon keresztül. A kizárási kritériumok között perinatalis asphyxia, szülési sérülés, infekció, megelőző fájdalmas beavatkozás, instabil klinikai állapot, anyai drog abúzus, szedatív/analgetikus gyógyszerek alkalmazása szerepelt. A vizsgálathoz a szülők hozzájárulásukat adták.

A fájdalom a frontalis lebeny aktivációjára utaló perfúzió változást eredményezett. Glucose adását követően ez kevésbé volt kifejezett. A PIPP score tekintetében is szignifikáns különbséget észleltünk a két csoport között, glucose adását követően az értékek alacsonyabbak voltak. A frontalis lebeny aktivációjával összefüggő hemodinamikai változások jól korreláltak a PIPP score-ral.

A fájdalom újszülöttekben a prefrontalis cortex activációját eredményezi, amelyet a megelőzően szájon keresztül adott 25%-os glucose oldat csökkent. A PIPP score szintén alátámasztja a per os adott glucose fájdalomcsillapító hatását a mérsékelt fájdalommal járó beavatkozások során újszülöttekben.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kovács Tamás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet, Neonatológiai Tanszék
Díj: 
2. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program