Szintetikus HIV antigének szintézise

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Gyógyszerészi kémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia, gyógyszertechnológia, gyógyszerfelügyelet, minőségbiztosítás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Demeter Tamás István

Előadás adatai

Előadás címe: 
Szintetikus HIV antigének szintézise
Összefoglaló: 

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (aquired immundeficiency syndrome, AIDS), 1981-ben fogalmazódott meg, majd 1983-ban izolálták a betegséget okozó retrovírust (HIV). A HIV, a felületén lévő gp120 glikoproteinek közreműködésével kötődik a T-limfocita sejtekhez, melyek elpusztításával lehetetlenné teszi az immunrendszer működését. A kapcsolódásban kulcsszerepet játszanak a gp120 sejtmembrán-glikoprotein jellegzetes, (1-2)-kötésű alpha-D-mannopiranozid végcsoportokat tatalmazó, elágazó oligoszacharid egységei (1'). Fontos kiemelnünk, hogy a sejtfelszíni receptorokhoz való kötődés multivalens kölcsönhatás révén valósul meg.

Célkitűzésünk a HIV-hez hasonló, gömbszerű, a felületén alpha(1-2)-kötésű tio-bimannozid egységeket tartalmazó molekulák – szénhidrát-gömbök – előállítása volt. A tioglikozidos kötések révén glikokonjugátumaink stabilisak lehetnek észterázokkal szemben, és feltételezzük, hogy HIV antitestek megjelenését eredményezik a szervezetben, ezáltal alkalmasak HIV-elleni vakcina kifejlesztésére. Munkám során aggregációra képes monovalens epitópokat állítottam elő, amelyek önszerveződéssel hozzák létre a multivalens szénhidrát-gömböket (2'). Az önszerveződésre képes amfifil molekulákat három szerkezeti elem: egy lipofil egység, egy tetraetilénglikol kötőelem és az aktív bimannóz-rész összekapcsolásával állítottam elő. A szintézis kulcslépése a két mannóz egység közötti tioglikozid-kötés kialakítása volt tio-click reakcióval (3') (fotokatalitikus gyökös tiol- addíció C-C kettős kötésre). A konjugátumok aggregációjának vizsgálatát és az antivirális vizsgálatokat együttműködés keretében tervezzük.

(1'). Krauss, I. J. et al.: Fully synthetic carbohydrate HIV antigens designed on the logic of the 2G12 antibody. J. Am. Chem. Soc., 2007, 129, 11042-11044.
(2'). Barnard, A., Smith, D. K.: Self-assembled multivalency: dinamic ligand arrays for high-affinity binding. Angew. Chem. Int. Ed., 2012, 51, 6572-6581.
(3'). Hoyle,C. E. et al.: Thiol-click chemistry: a multifaceted toolbox for small molecule and polymer synthesis. Chem. Soc. Rev., 2010, 39, 1355–1387.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Borbás Anikó
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyógyszerészi Kémia Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Herczegh Pál
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyógyszerész Kémiai Tanszék
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program