Korai kötődés és párkapcsolati dinamika

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Neurológia, neurovaszkuláris medicina, pszichiátria
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kertész Annabella Anett

Előadás adatai

Előadás címe: 
Korai kötődés és párkapcsolati dinamika
Összefoglaló: 

Hazánk demográfiai helyzetét és népességszám alakulását tekintve az elöregedő társadalmak közé sorolható. Ez azt is jelenti, hogy a házasságkötések, családalapítások és gyermekvállalások száma egyaránt jelentősen csökken.
A család a társadalom alapvető egysége, a szeretet, a szolidaritás, az összetartozás közössége. A család személyiségfejlődésünkre gyakorolt hatását elsőként Murray Bowen elemezte részletesen. Megfigyelései szerint a gyermek kötődése szempontjából nem csak az anya szerepe nélkülözhetetlen, de az apával és a testvérrel kialakított kapcsolatai is hasonló fontosságúak. A jól működő család egyensúlyt tud teremteni a családtagok kölcsönös kötődése és egymástól való elkülönülése között. A középút megtalálása nem könnyű feladat.
Bowen szerint az elkülönülés két lehetséges kimenetelű. Az egyik: az egyének erősen differenciáltak (elkülönültek), szilárd önképpel rendelkeznek. A másik: a differenciáltság alacsony foka jellemző a családtagokra, akik mintegy „feláldozzák” magukat a család érdekében.
Ennek mérésére az Érzelmi leválás kérdőívet (DSI) alkalmazhatjuk, melynek 4 alskálája különíthető el:
- Emocionális reaktivitás skála: megmutatja, hogy stressz helyzetekben milyen mértékben vezérlik a személyt érzelmei.
- Én pozíció skála: képes-e az egyén saját meggyőződéséhez ragaszkodni akkor is, ha mások (pl.: szülők) annak feladását várják el tőle.
- Érzelmi kilépés skála: az intimitástól való félelmet mutatja, illetve olyan védekező mechanizmusok jelenlétét, mint a távolságtartás.
- Másokkal való fúzió skála: a szülőkkel való túlzott azonosulás tartozik ide.
Vizsgálatomban a szülői bánásmód és az érzelmi leválás közti kapcsolatot ellenőriztem. Hipotézisem szerint, a gyermekkorában szeretetteljes, gondoskodó környezetben felnőtt személy felnőttként kevésbé lesz távolságtartó, nem fél kimutatni az érzelmeit, szilárdabb énképpel rendelkezik. Kutatási eredményem ezt igazolta: a Szeretet és a Fúzió skála pozitív korrelációt mutat (r = 0,41; p = 0,008), míg a Szeretet és az Érzelmi kilépés skála kapcsolata inverz (r = -0,3; p = 0,056).

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Molnár Péter
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Magatartástudományi Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program