Multiplex tüdőtumorok operatív ellátási stratégiája, túlélési adatok, klinikai tapasztalataink

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Bőrgyógyászat, onkológia, sugárterápia, hematológia-hemosztazeológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Orosz Viktória

Előadás adatai

Előadás címe: 
Multiplex tüdőtumorok operatív ellátási stratégiája, túlélési adatok, klinikai tapasztalataink
Összefoglaló: 

A tüdőrák halálozása tekintetében Magyarország világelső. Incidenciája az utóbbi években is emelkedik, mindemellett a gyakori előfordulás rossz gyógyeredményekkel társul. A várható ötéves túlélés 10-15%-os.
A tüdőrákos betegek ellátása összetett multidiszciplinaris feladat. A multiplex tüdődaganatok előfordulási gyakorisága az irodalmi adatok alapján 0,8-10%, ezek közül a szinkron tumoroké 0,3-4,6%. A sebészi kezelést illetően a kezdeti nihilizmus, amikor ezen esetek nem kerültek műtétre, oldódott, az aktívabb sebészi kezelés került előtérbe. Mindamellett a témával kapcsolatban több dilemma is felmerül. A stádiumbesorolás változott, de a primer tumorok és a metasztázisok elkülönítése továbbra sem mindig egyértelmű. A döntéshez fontos molekulár –genetikai vizsgálatok, nem mindenütt és mindig állnak rendelkezésre. A műtéti feltárás,(medián sternotomia, VATS, thoracotomia) és megoldás szintén nem kigyökeresedett. A takarékos rezekció és lobectomia értéke és a túlélésre gyakorolt hatása szerzőként különbséget mutat. Az onkotherápia megítélésben is tapasztalhatók nézetkülönbségek.
A fenti ellentmondások tükrében tekintettük át saját beteganyagunkat.
DEOEC Sebészeti Intézet, Mellkassebészeti Központjában 2001 jan. és 2012 szept. között közel 2100 operált tüdőrákos betegek közül, 72 betegnél fordult elő multiplex tüdődaganat. Vizsgáltuk a nemek, szövettani típusok, TNM std.-ok százalékos arányait, különböző rezekciós műtétek megoszlását és ezek hatását a túlélési adatokra, és hogy a kapott eredmények közötti eltérések szignifikánsak –e. Beteganyagunkba nem kerültek bele azon esetek, akiknél a második tumor benignusnak igazolódott.
Ezen jellegű tumorok a tüdőrák sebészetében anyagunkban is csak kis szegmenset képviselnek, de a sebészi kezelést illetően, az elmúlt időszakban növekedést tapasztaltunk. Elengedhetetlen a precíz onkológiai stádiumfelmérés és a többszörös tüdőcsonkolás miatt a funkcionális vizsgálatok alapos és ismételt elvégzése. Ha ezek alapján a beteg rezekcióra alkalmas, akkor az aktív sebészi megoldást választjuk a komplex onkotherápiás algoritmusba beépítve.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Enyedi Attila
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Sebészeti Intézet, Mellkassebészeti Központ

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program