Prediabeteses elváltozások gyermekekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Endokrinológia, nefrológia, gasztroenterológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Erdélyi Borbála

Előadás adatai

Előadás címe: 
Prediabeteses elváltozások gyermekekben
Összefoglaló: 

Ismert tény, hogy a Diabetes korunk jelentős egészségügyi problémája, mely egyre növekvő anyagi és pszichés terhet ró a társadalomra a fejlett országokban, így hazánkban is. Ijesztő, hogy ez a betegség mára már nemcsak a felnőtteket, hanem a gyermekeket is érinti, emelkedő tendenciát mutatva, egyre fiatalabb életkorban alakul ki. Mindez köszönhető egyfelől a nyugati, a mozgást egyre inkább nélkülöző életformának, szénhidrát-és zsírdús táplálkozásnak, melyek eredményeként gyarapszik a testsúly, és fokozottan nő a prediabeteses állapot, majd a manifeszt diabetes esélye.
A Magyar Diabetológiai Társaság vezetésével szűrővizsgálatok már elkezdődtek, de ezek elsősorban felnőttek bevonásával történtek. Az eredmények közlése, a nagyobb körben terjesztett információk ellenére sem sikerült kellő tudatosságot ébreszteni a társadalom szélesebb rétegeiben. Az egyre drágább gyógyszerek megvásárlása a legtöbb családnak komoly gondot jelent, sokszor tapasztaltuk, hogy a kilátástalanság érzése miatt nem foglalkoznak kellőképp a gyermek egészségnevelésével, aki ezt a mintát ugyanígy követni fogja a saját életében. Pedig a prediabetes kialakulása előtt az életmód változtatás elegendő lehetne a gyógyuláshoz, a folyamat visszafordításához, ezt számtalan nemzetközi tanulmány is bizonyította.
A budapesti Heim Pál Kórház Toxikológia és Anyagcsere Osztályán nagy létszámú obes, prediabeteses, és diabeteses gyermeket gondoznak. Ezen az osztályon végeztem munkámat, melynek során 237 gyermek adataiból dolgoztunk. Olyan szempontokat kerestünk, melyekkel hatékonyabban szűrhetők ki a prediabetes előtti állapotok. Jelen vizsgálatunk egy keresztmetszeti kép, célunk azonban a hosszú távú követés, olyan prevenciós protokollok létrehozása, melyekkel már a prediabetest megelőzően a betegség regresszióját érhetjük el.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Almássy Zsuzsanna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Heim Pál Gyermekkórház, Toxicológiai és Belgyógyászati Osztály
Díj: 
3. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program