Tapasztalataink a mediális combnyaktörés kezelésében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Fizioterápia, ápolás és betegellátás, traumatológia, ortopédia, idegsebészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Eszterhai Miklós

Előadás adatai

Előadás címe: 
Tapasztalataink a mediális combnyaktörés kezelésében
Összefoglaló: 

Célkitűzés: A csípőtáji törések közel felét a mediális combnyaktörések teszik ki. A kezelésnél fontos szerepet tölt be a korai ellátás, a törés megfelelő stabilizálása és a korai mobilizálás, ezzel jelentősen csökkenthető a postoperatív szövődmények kialakulása. Fő célunk az volt, hogy megvizsgáljuk a combfej necrosis kialakulásának gyakoriságát az ellátási idő valamint a törés típus (Garden I.II.III.IV.) függvényében.
Anyag és módszer: Retrospektív vizsgálat során elemeztük 2009 - 2010 között ellátott 315 beteg dokumentációját valamint röntgenfelvételét a Meditcom és JiveX számítógépes programok segítségével a DE OEC Traumatologiai és Kézsebészeti Tanszéken. Vizsgáltuk a betegek nem szerinti megoszlását, életkorát, a törés típusát, a műtéti eljárást, a rőgzítő csavarok helyzetét, az ellátás idejét, a korai és késői szövödményeket.
Eredmények: A betegek átlagéletkora 76 év volt (69% nő 31% férfi). A törések 25% Garden I.II. , 75% Garden III.IV. . Műtéti ellátás 99% - ban kanulált combnyak csavarozás, 1% DHS synthesissel történt. A rőgzítő csavarok helyzete 314 beteg esetében megfelelőnek bizonyult, amíg 1 beteg esetében újra csavarozás vált szükségessé. A betegek ellátásának 47% - a 6 - 8 óra között, 20 % - a 8-24 óra között, 31 % -a 24 órán túl történt meg. Korai szövődmény a betegek 7% - nál, késői szövődmény a betegek 12%-nál volt megfigyelhető. Az ellátási idő függvényében combfej necrosis 6-8 óra között 22%-ban, 8-24 óra között 15%-ban 24 órán túl 63%-ban alakult ki. A törési típusok esetében Garden I.II. töréseknél 11%-ban, Garden III.IV. töréseknél 89%-ban jött létre combfej necrosis.
Megbeszélés: Vizsgálataink alátámasztják, hogy a 24 órán túl ellátott betegeknél jóval gyakoribb volt a combfej necrosis kialakulása mint 6-8 illetve 8-24 órán belül ellátottaknál. Amíg a Garden I.II. töréseknél csak 11%-ban alakult ki combfej elhalás addig Garden III.IV. töréseknél mintegy 89%-nál jött létre necrosis.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szarukán István
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Traumatologiai és Kézsebészeti Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program