A PPI kezelés hatása a májcirrhosis kimenetelére.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Endokrinológia, nefrológia, gasztroenterológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Borbély Brigitta

Előadás adatai

Előadás címe: 
A PPI kezelés hatása a májcirrhosis kimenetelére.
Összefoglaló: 

Bevezetés:A májzsugorban szenvedő betegek fontos haláloka a nyelőcső varixvérzés,valamint az ascites jelenléte esetén megjelenő spontán bakteriális peritonitis (SBP).
A cirrhosisos betegek kezelése során gyakran alkalmazunk protonpumpa gátlókat (PPI), sok esetben a varix vérzés profilaxisának céljából. Ugyanakkor a gyomor savtermelésének csökkentése rontja a szájon át bejutó baktériumokkal szembeni védekezést, így fokozza az SBP megjelenésének lehetőségét.
Célkitűzés: 235 májzsugorban szenvedő betegben vizsgáltuk a PPI alkalmazásának előnyeit és hátrányait. Összefüggést kerestünk a PPI dózisok és az SBP előfordulásának valószínűsége között, illetve vizsgáltuk, hogy a PPI használata csökkenti-e a varixvérzések gyakoriságát és befolyásolja-e a betegek túlélését, illetve, hogy mutatnak-e összefüggést ezek az adatok az alkalmazott dózissal. Különböző súlyosságú májzsugorban szenvedő betegeinket átlagosan 956 napig követtük és jegyeztük az SBP-k és a varixvérzések előfordulását, a halálozást. 100 beteg nem kapott PPI-t a vizsgált időszakban, 135 beteg a követési idő több mint felében szedte a gyógyszert.
Eredmények: A PPI-t szedő betegeinkben a korábbi adatainknak megfelelően az SBP előfordulása duplája a gyógyszert nem szedőkben észlelthez képest (26,3% vs.12,6%). PPI szedők mortalitása is magasabb volt (53,4% vs. 29,1%, p= 0,001). Sem az SBP előfordulása, sem a halálozás nem függött az alkalmazott dózistól. PPI szedőkben szignifikánsan gyakrabban alakult ki varixvérzés (33,6%vs. 6,8%, p<0,0001), a gyakoriság összefüggést mutatott az alkalmazott gyógyszerdózissal. Alapdózis esetén 26,6%, míg emelt dózist szedőkben 39,7% volt.
Megbeszélés: Nem sikerült igazolni a PPI alkalmazásának feltételezett előnyeit májzsugorban szenvedő betegekben. A gyógyszert használókban nemcsak az SBP előfordulása volt gyakoribb, de gyakrabban volt varixvérzésük is, és a mortalitás is magasabbnak adódott. A varixvérzés megjelenése összefüggést mutat a gyógyszerdózissal, a halálozás és az SBP szempontjából az alacsonyabb adag ugyanolyan veszélyes. A PPI alkalmazását lehetőleg kerülni kell májzsugorban szenvedő betegek kezelése során.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Vitális Zsuzsanna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, B épület

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program