Elhízott, nem diabeteses betegek HDL és LDL szubfrakció-analízise

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Kardiovaszkuláris medicina (kardiológia, szívsebészet)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Mikó Márton

Előadás adatai

Előadás címe: 
Elhízott, nem diabeteses betegek HDL és LDL szubfrakció-analízise
Összefoglaló: 

Az elhízott betegek lipid értékei jelentős eltéréseket mutathatnak a normál testtömegűekéhez képest, gyakran atherogén dyslipidémia alakul ki (emelkedett koleszterin, triglicerid, LDL-C, apoB szint és csökkent HDL-C és apoA1 szint). Mindez fokozott rizikót jelent az atherosclerosis kialakulásában. Vannak olyan metabolikus állapotok, pl. elhízás, amikor még nem jelentkezik atherogen dyslipidaemia, még nem manifesztálódott semmilyen anyagcsere betegség, mégis fokozott atherosclerosis rizikó áll fenn. Munkahipotézisünk szerint ezekben a betegekben a HDL-C és az LDL-C szintje a normál tartományban van, mégis lehetnek olyan minőségi változások, amelyek az atherosclerosis rizikójához hozzájárulhatnak.
Ennek vizsgálatára 50 metabolikusan egészséges, elhízott személyt (BMI: 41,96±8,63 kg/m2), és 38 nemben és korban illesztett, normál testtömegindexű (BMI: 24,24±2,54 kg/m2), egészséges kontroll személyt vontunk be. Az elhízottak normális szénhidrátháztartással rendelkeztek (OGTT, HbA1c, inzulin, HOMA-index). Lipidértékeik is a referenciatartományon belül voltak. Szérum mintából a HDL és LDL szubfrakciók vizsgálatát poliakrilamid gélelektroforézissel végeztük, ami lehetővé teszi a lipoprotein részecskék méret szerinti elválasztását és azonosítását (Lipoprint, Quantimetrix Corp., USA).
Eredményeink szerint az elhízottak LDL-C és HDL-C szubfrakciós profilja szignifikánsan eltér az egészséges kontrollétól. Az atherosclerosis szempontjából legfontosabb LDL szubfrakció a legkönnyebben oxidálható kis, denz LDL mennyisége szignifikánsan nagyobb az elhízottakban a kontrollhoz képest (elhízott: 0,113±0,118 mmol/l vs. kontroll 0,0288±0,0342 mmol/l; p=0.0001). Az átlagos LDL mérete is csökkent az elhízott csoportban (elhízott: 26.98 ±3.13 nm vs. kontroll 27.3±1,83 nm, p=0.0016). Az elhízottak körében a kis HDL szubfrakció magasabb, míg a nagy és a közepes méretű HDL szubfrakció alacsonyabb mennyiségben volt jelen.
Méréseinkkel igazoltuk, hogy a metabolikusan egészséges, elhízott személyek mennyiségi lipidparaméterei normálisak, azonban az LDL és a HDL szubfrakcióinak olyan eltolódását detektáltuk, amelyek az érelmeszesedés kialakulásához vezethetnek.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Paragh György
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, A épület

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program