A lázgörcs prehospitalis és hospitalis ellátása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kovács Krisztina

Előadás adatai

Előadás címe: 
A lázgörcs prehospitalis és hospitalis ellátása
Összefoglaló: 

A lázgörcs olyan epilepsiás roham, amely 6 hónaposnál idősebb gyermekekben fordul elő, a láz felszálló szárán jelentkezik, és olyan lázas betegséggel áll kapcsolatban, amely nem érinti a KIR-t, nincs az anamnaesisben korábbi nem láz indukálta görcs és kizárható acut symptomaticus roham.

Munkám célja a lázgörcs főbb vonatkozásainak, hospitalis és prehospitalis ellátásának ismertetése, valamint saját felméréseim (2 retrospectív és 1 kérdőíves vizsgálat) prezentálása. Vizsgálataim 3 fő részre tagolhatók: (1) a DEOEC Gyermekgyógyászati Intézetben előforduló esetek analizálása, (2) a debreceni Gyermek MOK (mentőorvosi kocsi) által ellátott esetek elemzése, (3) a szülők tájékozottságának kérdőíves felmérése.

A DEOEC Gyermekgyógyászati Intézet SBO-n 2011. január 1. és 2011. december 31. között ellátott összesen 1322 beteg közül a lázgörcs miatt felvett és ellátott (összesen 104) gyermek eseteit dolgoztam fel a MedSol rendszer felhasználásával. A debreceni Gyermek MOK által 2010.01.15. és 2012.07.15. között ellátott lázgörcsös esetek feldolgozását az Ambudata internetes adatbázis használatával végeztem el.
A következő paramétereket vizsgáltuk mindkét csoportban: a betegek életkora, nem szerinti megoszlása, a lázgörcs szezonális és napszaki előfordulása, a görcs formája, időtartama, annak kapcsán mért hőmérséklet, az ismételt lázgörcs gyakorisága, egyéni és családi anamnesticus adatok, laikus elsősegély. A lázgörcsös esetek bejelentésének szövegét, a végleges diagnosist, és a betegek kiérkezéskor regisztrált állapotát (enyhe, súlyos, kritikus) is vizsgáltam. A fent jelzett vizsgálati időszakban a MOK által ellátott esetszám összesen 1563 volt, melyből 814 esetben történt 18 éven aluli betegellátás. A vizsgált évben 9 %-os incidenciát állapítottam meg. Végül a szülők tájékozottságát általam összeállított kérdőíves módszer segítségével elemeztem.

Mind a DEOEC Gyermekgyógyászati Intézet SBO-n, mind a debreceni Gyermek MOK-on végzett vizsgálataim eredményei többnyire az irodalmi adatoknak megfelelőek voltak. A kérdőíves felmérés a szülők tájékozatlanságára derített fényt, ezért a szülők számára a lázgörcs jellemzőit, ellátását szemléltető tájékoztatót állítottam össze.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Juhász Éva
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program