"Laseres" szőrtelenítés hatékonysága és mellékhatásai: klinikai összehasonlító vizsgálat

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Bőrgyógyászat, onkológia, sugárterápia, hematológia-hemosztazeológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Deák Beáta

Előadás adatai

Előadás címe: 
"Laseres" szőrtelenítés hatékonysága és mellékhatásai: klinikai összehasonlító vizsgálat
Összefoglaló: 

A nem kívánt szőrzet eltávolítására nagy hatékonysága miatt, az optikai eszközökkel való szőrtelenítés mára az egyik legnépszerűbb kezelési eljárássá vált. A lézerek mellett széles körben alkalmazott szőrtelenítésre az IPL (intense pulsed light). Hatásuk alapja a szelektív fototermolízis, mely során az energiát felvevő target a szőrzet melanintartalma.
A DEOEC Bőrgyógyászati Klinika két szőrtelenítésre alkalmas készülékkel rendelkezik, Nd:YAG lézer (neodinium-yttrium-aluminium-garnet, 1064nm) és 650-950nm hullámhosszú intenzív fényforrás (IPL). Objektív hatékonyságukról kevés irodalmi adat olvasható, így vizsgálatunk fő célja a két készülékkel végzett szőrtelenítési eljárás hatékonyságának és biztonságosságának összehasonlítása rövid és hosszútávon.
A kezelés két szimmetrikus bőrterületen történt. Előzőleg az eredmény értékeléséhez egy 5x5cm-es területen a szőrzet státusza fotóval rögzítésre került, mely alapján a szőrszálak számának meghatározását, független vizsgáló végezte. A kezelés alatt és után, nyílt vizsgálat keretében objektív és szubjektív paraméterek is rögzítésre kerültek. A készülékek hatékonyságát a szőrszám csökkenés, a visszanövekedési időtartam és a betegelégedettségi kérdőívek alapján határoztuk meg.
Jelen időpontig a vizsgálatba 31 páciens került bevonásra, a legtöbb egyén 3 kezelésben részesült és ennek 14 hetes követése valósult meg. Az IPL esetében átlagosan 77,7%, a Nd:YAG esetében 62,1% szőrszál csökkenés volt detektálható a kiindulási értékhez képest. A Nd:YAG készülékre vonatkozóan gyakran fordultak elő átmeneti bőrreakciók(25%) és a páciensek magasabb fájdalom rátáról számoltak be(75%).
Az előzetes eredmények alapján a szőrnövekedés szignifikánsan csökkent a tesztfelületen, így rövid távú (6 hónapon belül) szőrtelenítésre mindkét készülék alkalmasnak bizonyult. Az IPL készülék fájdalmatlanabb, kevesebb mellékhatással alkalmazható mind a páciensek, mind a független szakértők véleménye alapján. Eredményeink összhangban vannak más szerzők által közölt adatokkal, a készülékek különböző fizikai paraméterei miatt viszont nehéz a közvetlen összehasonlítás.
További céljaink között szerepel a vizsgálatba bevont páciensek hosszabb távú követése.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Remenyik Éva
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Bőrgyógyászati Klinika
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program