Az EuroScore II szívsebészeti rizikó becslő rendszer validálása a DEOEC Szívsebészet Tanszékén

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás, kísérletes sebészet, urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Farkas Eszter
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bárczi Nóra
3. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Per Arbrink

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az EuroScore II szívsebészeti rizikó becslő rendszer validálása a DEOEC Szívsebészet Tanszékén
Összefoglaló: 

Az EuroScore (European System for Cardiac Operative Risk Evaluation) a szívsebészetben használt kockázatbecslő modell, mely segítségével a szívműtéten áteső betegek mortalitási rizikója 18 preoperatív adat alapján megbecsülhető. Első változatát 1999-óta használják, és hamar a legelterjedtebb rizikóbecslő skála lett a szívsebészetben. Az új modell (EuroScore II) 2011. október 3-án jelent meg, validálása Magyarországon még nem történt meg.

Cél: Az EuroScore II szívsebészeti rizikó becslő rendszer validálása a DEOEC Szívsebészeti Tanszékén, valamint az EuroScore I és EuroScore II prognosztikai értékének összehasonlítása.

Beteganyag és módszerek: 1153 motoros szívműtéten átesett beteget vizsgáltunk. A betegek átlagos életkora 62.7 ± 10.1 év, a férfi/nő arány: 751/402. A 30 napon belüli mortalitás 5.4% (62 fő). A preoperatívan gyűjtött 18 paraméter alapján kiszámoltuk a betegek EuroScore I és II értékeit, majd a Hosmer-Lemeshow teszttel összehasonlítottuk a várt és a valós mortalitást.

Eredmények: A logisztikus EuroScore II átlaga 0.04539 ± 0.07382, míg az átlag EuroScore I 0.08194 ± 0.11813 volt. Az EuroSCORE II esetében a Hosmer-Lemeshow teszt nem mutatott szignifikáns eltérést a várt és a valós mortalitás között (p=0.3212), míg az EuroSCORE I –nél a várt és tapasztalt mortalitás közötti eltérés szignifikáns (p=0.0350) volt. A ROC analízis AUC értékei viszont nem mutatattak statisztikailag szignifikáns különbséget az EuruSCORE két változatának vonatkozásában. (EuroSCORE I: 0.8029 vs. EuroSCORE II: 0.8187, p=0.3633)

Következtetések: Az EuroScore II alkalmasabb a szívműtéten áteső betegek postoperatív mortalitásának becslésére.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Koszta György
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék
Díj: 
3. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program