Az autológ haemopoetikus őssejt transzplantáció fogászati vonatkozásai

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Fogorvostudományok, szemészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Baksa Brigitta

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az autológ haemopoetikus őssejt transzplantáció fogászati vonatkozásai
Összefoglaló: 

A malignus haematológiai betegek eredményes kezelésének egyik hatékony eszköze az autológ haemopoetikus őssejt-transzplantáció (HSCT), melynek azonban egy gyakori és súlyos mellékhatása az oralis mucositis.
A TDK pályamunka készítése során legfőbb célunk az volt, hogy megvizsgáljuk van e összefüggés a fogászati góctalanítás és a kialakuló mellékhatások között, illetve a beteg szájhigiénés állapota befolyásolja e az orális mucositis kialakulásakor annak súlyosságát. Továbbá célunk volt, hogy bemutassuk, az oralis mucositis milyen súlyos szövődményekkel járhat, melyek jelentősen megnehezítik a kezelések elviselését.
A vizsgálat során 45 autológ HSCT-n átesett beteget a transzplantáció napjától (0.nap) kezdve átlagosan 15 napig követtük, napi dekurzáló lapon rögzítettük ezen idő alatt kialakult szájüregi elváltozásokat, fénykép dokumentációkkal alátámasztva, megfigyeltük a kialakult elváltozások összefüggését a laboratóriumi paraméterekkel, kérdőív segítségével tájékozódtunk a korábbi citosztatikus kezelések alatt esetlegesen kialakuló elváltozásokról, illetve rögzítettük a beteg szájhigiénés állapotát.
Ezen információk birtokában a legfontosabb eredményeket, az alábbiak szerint foglalhatjuk össze:
Elhanyagolt szájhigiéne esetén gyakrabban alakult ki 1-es, 2-es, 3-as súlyosságú oralis mucositis, valamint szájszárazság, illetve gyakrabban volt szükség parenterális táplálásra.
Megfelelő szájhigiéne esetében kisebb az 1-es és 2-es súlyosságú oralis mucositis kialakulásának valószínűsége.
A góceradikáció csökkentette az 1-es és 2-es stádiumú oralis mucositis kialakulásának esélyét.
Nők esetében gyakrabban alakult ki a mellékhatás súlyosabb stádiuma, szájszárazság és nyelési nehezítettség, valamint gyakrabban volt szükség parenterális táplálásra is.
Ezen egyértelmű összefüggések következtében hangsúlyozzuk a fogorvosok és haematológusok szoros együttműködését és a prevenciós szemlélet előtérbe helyezését, mely lehetőséget nyújt az oralis mucositis morbiditásának csökkentésére, valamint a betegek eredményesebb gyógyulására.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Gebri Enikő
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Parodontológiai tanszék
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program