A monoacilglicerol-lipáz immunreaktivitás megoszlása rágcsálók gerincvelői felületes hátsó szarvában.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Anatómia, morfológia, fejlődésbiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Dócová Klaudia

Előadás adatai

Előadás címe: 
A monoacilglicerol-lipáz immunreaktivitás megoszlása rágcsálók gerincvelői felületes hátsó szarvában.
Összefoglaló: 

Az endokannabionoidok a központi idegrendszer szinte valamennyi területén kiemelkedő szerepet játszanak a szinaptikus transzmisszió szabályozásában, amin keresztül számos élettani folyamatra, többek között a gerincvelői szintű fájdalomfeldolgozásra is hatással vannak. Fájdalmas ingerek alkalmazását követően a lumbális gerincvelőben jelentős mennyiségben szabadulnak fel endogén kannabinoidok, pl. a 2-arachidonoil-glicerol (2-AG), ami rövid és hosszú távon egyaránt modulálja a gerincvelői fájdalomfeldolgozó neuronhálózatok működését.
Habár a gerincvelő hátsó szarvában a 2-AG aktivitásfüggő felszabadításért felelős molekuláris mechanizmust már részletesen tanulmányozták, keveset tudunk a 2-AG lebontásáért felelős enzimek megoszlásáról a gerincvelőben. Mivel az emlősök központi idegrendszerében a monoacilglicerol lipáz (MGL) felelős a 2-AG 85 %-ának lebontásáért, kísérleteinkben célul tűztük ki az MGL celluláris megoszlásának leírását a gerincvelői hátsó szarvban immunhisztokémiai módszerek segítségével, fény- és elektronmikroszkópos szinten egyaránt.
Vizsgálataink során azt találtuk, hogy az MGL erőteljesen expresszálódik a gerincvelő hátsó szarvának I. és II. laminájában. Az MGL immunreaktív foltok 57 %-át a neuronok sejttestein azonosítottuk, így feltételezhető, hogy az MGL hozzájárul a metabolikus folyamatok során keletkező 2-AG lebontásához. Meglepően kevés axonterminális mutatott MGL-immunreaktivitást, az MGL-immunreaktív foltok 10 %-át a CGRP-immunreaktív peptiderg primer afferensek centrális nyúlványain, további 6,3 %-ot a VGlut2-immunreaktív serkentő interneuronok axonterminálisain találtuk. Ezen felül az MGL-immunreaktív foltok 17,4 %-át GFAP-pozitív asztrocita nyúlványokon sikerült kimutatni. Eredményeink alapján a gerincvelő hátsó szarvában a posztszinaptikusan felszabadított 2-AG lebontásában elsősorban az asztrociták, továbbá a peptiderg primer afferensek illetve serkentő interneuronok axonterminálisai vesznek részt.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Antal Miklós
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Hegyi Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program