Redox molekulák szintjének változása hipertrófiás stimulus hatására

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Farmakológia, gyógyszerhatástan, klinikai gyógyszerészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Rigán Róbert

Előadás adatai

Előadás címe: 
Redox molekulák szintjének változása hipertrófiás stimulus hatására
Összefoglaló: 

A magas vérnyomás indukálta hipertrófia az egyik leggyakoribb oka a szívelégtelenség kifejlődésének. Tanulmányok szerint a redox fehérjék megváltozott expressziója fontos szerepet játszhat a hipertófia kialakulásában. Az ösztrogénról (Es) leírták, hogy képes bizonyos thioredoxin fehérjecsaládba tartozó fehérjék szintjét regulálni.
Kísérleteinkben H9c2 kardiomiocitákat kezeltünk angiotenzin II (AT-2)-vel és endothelin-1 (ET-1)-gyel, hogy hipertrófiás választ indukáljunk. RT-PCR segítségével vizsgáltuk a thioredoxin 1 (Trx-1), glutaredoxin-1 (Grx-1) szintjét Es jelenlétében és anélkül. Továbbá vizsgáltunk néhány hipertrófiás markert, úgymint ANP (atrial natriuretic peptide), BNP (brain natriuretic peptide) valamint az ACTA1 szintjét, ezek mellett pedig fluoreszcens mikroszkóp segítségével vizsgáltuk a sejtek méretét a kezeléseket követően. Tanulmányoztuk továbbá MTT assay segítségével az általunk használt ET-1 és AT-2 koncentrációk toxicitását is.
Mikroszkópos vizsgálataink alapján elmondhatjuk, hogy sikerült mind AT-2 mind ET-1 segítségével hipertrófiát indukálni, a sejtek átlagos mérete 20-25 %-al növekedett. Kis mértékben emelkedett Trx-1 mRNS szintet detektáltunk ET-1 és AT-2 kezelést követően, amely tovább emelkedett Es kezelés hatására. Ezek mellett a Grx-1 szintje is modulálódott a kezeléseket követően. RT-PCR eredmények alapján elmondhatjuk továbbá, hogy az Es képes a Grx-1 szintjét megemelni a H9c2 sejtekben.
Eredményeink alapján úgy gondoljuk, hogy a sejtekben hipertrófiás stimulus hatására emelkednek bizonyos redox fehérjék szintjei, amivel a sejt védekezik a megnövekedett stresszhatások ellen. Az ösztrogén képes ezeket a redox fehérjéket önmagában is modulálni. Mivel kezeléseink során az Es kezelés megelőzte az AT-2 és ET-1 kezelést, úgy gondoljuk ezzel felkészítette a sejteket a megnövekvő stresszhatásra és így képesek voltak azok hatásainak mérséklésére.
Támogatások: OTKA K-104017, DEOEC BMC KOREA-1/2011, TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007, TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024, és TÁMOP- 4.2.2.A-11/1/KONV-2012.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Lekli István
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyógyszerhatástani Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program