A keserű dinnye (Momordica charantia) hatásainak vizsgálata Zucker obese patkányokon

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Farmakológia, gyógyszerhatástan, klinikai gyógyszerészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Gyöngyösi Alexandra

Előadás adatai

Előadás címe: 
A keserű dinnye (Momordica charantia) hatásainak vizsgálata Zucker obese patkányokon
Összefoglaló: 

Bevezetés: Az elhízás korunk egyik népbetegsége, amely kezeletlenül számottevő rizikófaktort jelent a kardiovaszkuláris kórképekben. A szintetikus molekulák mellett fontos a növényi eredetű anyagok vizsgálata is, hogy a megelőzésben és kezeléskor minél több eszköz álljon rendelkezésre.
Célkitűzés: Munkánk során a keserű dinnye (Momordica charantia) hatásait vizsgáltuk meg „Zucker Obese” patkányok posztiszkémiás szívfunkcióira, valamint a vércukor és vérzsír háztartásra.
Módszerek: Hím „Zucker Obese” patkányokat kezeltünk hat héten át keserű dinnye kivonattal, míg a kontroll csoport vivőanyagot kapott. A kezelés alatt vizsgáltuk az állatok testtömegét, vércukorszintjét, majd a kezeléseket követően vérvételt végeztünk. Ezután az állatok szívét izoláltuk és iszkémiának/reperfúziónak (I/R) vetettük alá, a kísérletek végén pedig meghatároztuk az infarktusos terület nagyságát, valamint Western blot analízist végeztünk.
Eredmények: a kezeléseket követően nem találtunk jelentős különbséget az állatok testtömegében. Az I/R követően a kezelt kontroll állatok szívében javultak a posztiszkémiás szívfunkciók a kezeletlen kontrollokhoz viszonyítva, a kezelt beteg állatokban a szívfrekvencia, az aorta és a koronária átáramlás értéke volt szignifikánsan magasabb a kezeletlen beteg állatok értékeinél, míg az aortanyomás és dP/dt értékek között nem volt jelentős különbség. A keserű dinnye jelentősen javította a HbA1C% értéket a kezelt csoportokban, a vér lipidösszetételére azonban nem volt jelentős hatással. Továbbá jelentősen emelkedett az egészséges kezelt állatokban a p-AMPK/AMPK aránya, valamint a GLUT-4 szintje, a beteg állatokban ez a hatás nem minden esetben egyértelmű.
Következtetés: Eredményeink alapján elmondható, hogy a keserű dinnye előkezelés képes a szívszövetet védeni az I/R indukálta károsodásokkal szemben, melynek hátterében a keserű dinnye AMPK aktiváló tulajdonsága állhat. Továbbá a keserű dinnye jótékony hatással bír a vércukor és lipid háztartásra, azonban a beteg állatokban a védő hatások mérsékeltek.
Támogatások: OTKA K-104017, DEOEC BMC KOREA-1/2011, TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007, TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024, TÁMOP- 4.2.2.A-11/1/KONV-2012.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Lekli István
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyógyszerhatástani Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program