Meggymag alapú minőségi élelmiszer értékelése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Kardiovaszkuláris medicina (kardiológia, szívsebészet)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Halasi Szabolcs

Előadás adatai

Előadás címe: 
Meggymag alapú minőségi élelmiszer értékelése
Összefoglaló: 

Eddigi ismereteink szerint a klasszikus rizikófaktorok mellett az oxigén szabadgyököknek is jelentős szerepük van a kardiovaszkuláris megbetegedések pathomechanizmusában, azonban a károsító folyamatokat gátolhatjuk megfelelő élelmiszerek fogyasztásával.
Célkitűzés: Humán élelmiszer fogyasztói vizsgálatunkban egy meggymag őrléséből (porításából) származó terméket használtunk, amely jelentős E-vitamin (α-tocoferol) és polifenol, illetve flavonoid tartalommal bír. Célunk volt felmérni a termék esetleges egészségre gyakorolt hatását.
Vizsgálati módszerek: Az etikai engedélyezést követően elvégzett kontrollált vizsgálatban 10 fő (6 nő és 4 férfi), 18 és 70 év közötti egészséges, nem dohányzó önkéntes vett részt. A kezelt csoport (6 fő) 14 napig átlagos étrend mellett naponta egyszer fogyasztotta a meggymag extraktumot (250 mg), míg a kontrollcsoport (4 fő) nem kapott meggymag őrleményt. Fizikális vizsgálatokat, EKG-t és terheléses EKG-t, valamint laboratóriumi vizsgálatokat végeztünk vérmintából a 0. és a 14. napon, ezen kívül önkénteseink életminőséget felmérő kérdőívet is kitöltöttek.
Eredmények: A porított meggymag bél fogyasztása során a HDL koleszterin szint kisebb mértékű csökkenését (p=0,175) figyeltük meg, mint a kontroll csoport értékeiben (p=0,324). A kezelt csoportban a terheléses EKG alatt megfigyelt maximális diasztolés nyomás lecsökkent 93,33±8,165 Hgmm-es értékről 90,00±10,954 Hgmm-re (p=0,576). Vizsgálatunk alatt a kontrollcsoportban csökkent a magnézium szintje a vérben, ezzel szemben meggymag kivonatot kapóknál nem volt jelentős csökkenés.
A kérdőívek eredményeiből kitűnik, hogy a vizsgált terméket fogyasztók körében a gasztrointesztinális tünetek erőssége csökkent a kezelés előtti állapothoz képest (p=0,066).
Megbeszélés: Vizsgálatunkból arra következtetünk, hogy a meggymag bél őrlemény fogyasztásának nagy előnye lehet a szív-és érrendszeri megbetegedések prevenciójának segítése, a normál emésztés fenntartása, illetve a közérzet javítása szempontjából.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Csiki Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, C épület

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program