Aspergillus diagnosztika jelentősége és technikai háttere.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Molekuláris biológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Markovics Arnold

Előadás adatai

Előadás címe: 
Aspergillus diagnosztika jelentősége és technikai háttere.
Összefoglaló: 

Aspergillus diagnosztika jelentősége: A rendszertanilag az Ascomycota törzsbe és Aspergillus genuszba sorolható egyes gombafajok okozta megbetegedések az utóbbi években egyre nagyobb százalékban figyelhetők meg annak ellenére, hogy csak az immunszupresszált betegekre jelent veszélyt, az egészséges immunrendszerrel rendelkező emberekre szinte ártalmatlan. Ennek oka a gyógyászatban használt immunszupresszív terápiák elterjedése, aminek következtében a mindenütt jelen lévő Aspergillus terreus és Aspergillus fumigatus penetrálhat a tüdőszöveteken és onnan a véráramon keresztül szöveti mikózisokat okozhat, azután pedig rövid időn belül biztosan halált.
Cél: Célunk az Aspergillus invázió korai szakaszában való, minél költséghatékonyabb detektálása. Ezt az A. terreus és A. fumigatus fajokban megtalálható a streptomycesek autóregulációjában szerepet játszó C-faktort kódoló gének ortológjaira tervezett primerek segítségével, RT-PCR reakcióban valósítottuk meg. Így minél hamarabb kezdődhet a páciens antifungális terápiája.
Összefogó szervezetek: EORTC/MSG: létrehoztak egy kockázati modellt, ami segít a potenciális gomba fertőzött betegek kiszűrésében. Az ISHAM- EAPCRI egy európai DNS alapú mikózis diagnosztikával foglalkozó munkacsoportokat egyesítő szervezet, jelentősége a különböző módszerek standardizálásának megoldása.
Technikai feltételek: Minden olyan laboratóriumnak ahol patogénekkel dolgoznak, megvannak a maga nehézségei és veszélyei. Az Aspergillus jelenléte a levegőben elengedhetetlenné teszi az egyes munkafázisok és felületek szeparálását, DNS mentességét és sterilitását. Másik fontos követelmény a dolgozó egészségének védelme.
Diagnosztika: A munkacsoportunk a Mikrobiológiai Intézettel párhuzamosan kórházi veszélyeztetett kategóriába tartozó betegek vérét analizáltuk aspergillosisra, a kapott szerológiai és PCR alapú detektálás eredményeit kombináltuk.
Kivitelezés: Az izolálást több gépi és kézi protokollal is elvégeztük (Roche MagNA pure). PCR próbánk TaqMan hidrolízis elven működő rendszer. A három párhuzamos mintánknál végpont analízist végeztünk, ha már egy is pozitív jelet adott a mintát pozitívnak értékeltük.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Biró Sándor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Humángenetikai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program