Az endocannabinoid rendszer szerepe humán külső gyökérhüvely keratinociták biológiai folyamatainak szabályozásában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Sejtbiológia, sejtélettan, patológia, hisztológia, igazságügyi orvostan
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bereczki Dániel
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Balogh Norbert

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az endocannabinoid rendszer szerepe humán külső gyökérhüvely keratinociták biológiai folyamatainak szabályozásában
Összefoglaló: 

Laboratóriumunk korábbi kutatásai nyomán fény derült arra, hogy az endocannabinoid (eCB) anandamid (AEA) a szőrtüszők (HF) speciális sejtjein, a szőrnövekedés „karmestereinek” tartott külső gyökérhüvely keratinocitákon (ORSK) expresszálódó cannabinoid receptor-1 (CB1) aktiválásával gátolja a szőrszál növekedését, valamint apoptózis-dominált katagén regressziót okoz. Tekintettel arra, hogy eredményeink szerint a HF-k maguk is képesek az AEA szintézisére, jelen kísérleteink során az ORSK-k endocannabinoid rendszerének (ECS) részletes feltérképezését tűztük ki célul.
Kísérleteink kezdetén mRNS (RT-qPCR) és fehérje szinten (immuncitokémia) is sikeresen azonosítottuk az ECS több tagját; így az eCB-ok szintéziséért (N-acil-foszfatidiletanolamin-specifikus foszfolipáz D, diacilglicerol-lipáz-α és -β) és lebontásáért (zsírsavamid-hidroláz és monoacilglicerol-lipáz) felelős enzimeket. Kimutattuk továbbá, hogy az AEA dózisfüggő módon gátolta az ORSK-k proliferációját (CyQUANT), illetve apoptózis-dominált sejthalált okozott (DilC1(5)-SYTOX Green-jelölés). Megállapítottuk azt is, hogy az AEA jelentős antiinflammatórikus aktivitást mutatott, hiszen szignifikánsan csökkentette számos proinflammatórikus citokin (interleukin [IL]-1β, IL6, IL8 és tumornekrózis faktor-α), valamint a HLA-DRA bazális és/vagy poly-(I:C)-indukált kifejeződését (RT-qPCR). Az AEA emellett az ORSK-k proliferációs/differenciációs egyensúlyát a differenciálódás irányába tolta el (RT-qPCR). Kísérleteink zárásaként az ORSK-k által termelt AEA által létrehozott endogén „AEA-tónus” fokozásának hatásait vizsgáltuk. Előzetes eredményeink szerint az AEA celluláris felvételét (AM404) és degradációját gátló (URB597) szerek egyaránt képesek voltak az előbb látottakhoz hasonló hatásokat kialakítani.
Eredményeinket összefoglalva elmondhatjuk, hogy az ECS rendszer számos tagja funkcionális formában expresszálódik az ORSK-kon; úgy tűnik emellett, hogy az AEA kulcsfontosságú endogén regulátora ezen sejtek biológiai folyamatainak. Ennélfogva a HF-k lokális eCB tónusának farmakológiai modulálása új, ígéretes terápiás eszköz lehet a különböző eredetű szőrnövekedési zavarok (alopecia, hypertrichosis, hirsutismus) kezelésében.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Oláh Attila
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Élettani Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bíró Tamás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Élettani Intézet
Díj: 
1. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program