A Quantiferon teszt jelentősége a látens TBC kimutatásában biológiai terápiában részesülő betegek esetén

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Baksa Nikoletta

Előadás adatai

Előadás címe: 
A Quantiferon teszt jelentősége a látens TBC kimutatásában biológiai terápiában részesülő betegek esetén
Összefoglaló: 

A biológiai terápiák során az immunrendszer működésére speciálisan ható gyógyszereket alkalmaznak, melyek egyéb kezelésekre nem reagáló betegségek esetén hatékonyan csökkenthetik a tüneteket, megállítva az alapbetegség progresszióját. Mivel az immunrendszer működését ezen készítmények jelentősen befolyásolhatják, az kevésbé képes féken tartani egyes kórokozókat, így a Mycobacterium tuberculosis elleni védekezés hatékonysága is csökkenhet. Tumor necrosis faktor alfa gátló kezelés megkezdése előtt fontos kizárni az aktív tuberkulózis lehetőségét, illetve szükséges egy esetleg fennálló látens TBC fertőzés diagnosztizálása.
Ennek kimutatására használták régebben a Mantoux-próbát, melyet manapság igyekeznek leváltani egy alternatív módszerrel. Ez a Mycobacterium tuberculosis baktérium hatására a T-sejtekből felszabaduló specifikus IFN-y kimutatását szolgáló Quantiferon teszt. A teszttel el lehet különíteni a M.tuberculosis, a BCG oltás és az atípusus mycobacteriumok által kiváltott reakciót is.
A vizsgálatainkban arra kerestük a választ, hogy van-e érdemi különbség a hagyományos Mantoux próba és a Quantiferon teszt diagnosztikus hatékonyságában a klinikai mindennapokban.
Munkánk során olyan betegek adatait vizsgáltuk, akiket psoriasis, rheumatoid arthritis vagy spondylitis ankylopoetica diagnózissal láttunk 2010-2011. évben a DEOEC Tüdőgyógyászati Klinikáján biológiai terápia előtti tüdőgyógyászati kivizsgálás céljából. 160 beteg adatainak elemzése során hasonlítottuk össze a Mantoux-próba és a Quantiferon teszt hatékonyságát. Emellett a betegeket utánkövettük egy esetlegesen később kialakuló TBC lehetősége miatt.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Vaskó Attila
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Tüdőgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program