Plazmamembrán és extracelluláris mátrix fehérjék vizsgálata agytumor mintákban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Biofizika, elektrofiziológia, kísérletes onkológia, jelátvitel, bioinformatika
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kicska Lívia

Előadás adatai

Előadás címe: 
Plazmamembrán és extracelluláris mátrix fehérjék vizsgálata agytumor mintákban
Összefoglaló: 

A daganatos megbetegedések sok országban vezető haláloknak számítanak, és nagy valószínűséggel a világ minden régiójában a megbetegedések és a halálozások vezető okai lesznek az elkövetkező évtizedekben. Az agydaganatoknak két jellemző típusa ismert a primer agytumorok közvetlenül az agy egyes régióiban alakulnak ki, a secunder agytumorok viszont más szervben kialakult tumorok áttétei, metasztázisai az agyban. Az elsődleges agydaganatokra jellemző, hogy invazívak, ezért kezelésük nagyon nehéz, a teljes gyógyulás nagyon ritka. Ezzel szemben a másodlagos agydaganatok jól körülírtak maradnak, sebészileg az esetek többségében eltávolíthatók. A tumorok invazivitásbeli különbségének oka lehet a különböző agytumor típusok eltérő fehérje expressziós profilja.
A DE-OEC Idegsebészeti Klinika Neuro-onkológiai Laboratóriuma agytumor mintákon végzett microarray analízissel több olyan gént azonosított, melyek mRNS szintjében eltérések mutatkoztak. Munkánk során a róluk szintetizálódott fehérjék mennyiségét kívántuk meghatározni a sebészeti beavatkozás során eltávolított agyszöveti mintákból.
A fehérjék mennyiségi meghatározására egy célzott tömegspektrometriás módszerrel végeztük el. A Multiple Reaction Monitoring (MRM) mód a tripla kvadrupóllal rendelkező tömegspektrométerek egy speciális mérési módja, amely specifikus egy adott fehérjére, és a fehérje azonosítás mellett infomációt nyerhetünk a fehérjék mennyiségére vonatkozóan. A minták tömegspektrometriás azonosítása után 21 fehérjét sikerült azonosítani, melyek mennyiségi változásait határoztuk meg az egyes tumor típusokban.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Csősz Éva
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program