A DEOEC-en kezelt ROP-os betegek: Kezelési standardok változása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szűcs Ágnes

Előadás adatai

Előadás címe: 
A DEOEC-en kezelt ROP-os betegek: Kezelési standardok változása
Összefoglaló: 

Cél: a DEOEC Perinatalis Intenzív Centrumaiban a koraszülöttek szemészeti szűrése és kezelése az utóbbi tíz évben kétféle stratégia szerint zajlott. A két módszert hasonlítottuk össze olyan szempontból, hogy melyik jelent a gyermek számára kevesebb megterhelést, általános szempontból.
Betegek és módszerek: 2003 és 2012 között a DEOEC két Perinatalis Intenzív Centrumában gondozott 2182 fekvőbeteg koraszülött páciens adatainak retrospektív vizsgálatát végeztük el.
Feljegyeztük a születéskori gestatiós kort, súlyt, az anya terhessége alatt ismert, koraszülést befolyásoló esetleges tényezőket, a gyermek általános gyógyszeres kezelését, az iker állapotot, az esetleges légzéstámogatást, illetve részletesen rögzítettük a szemészeti leírást, ROP jelenlétét, annak változását, a kezeléshez szükséges altatások számát, a photocoagulatiós kezelések pontos adatait.
A vizsgált koraszülötteket két csoportra osztottuk aszerint, hogy a kezeléseket a korábbi rendszer szerint általában több ülésben, vagy az újabb rendszer szerint lehetőség szerint egy ülésben végeztük. A kapott adatokat elemeztük.
Eredmények: A nemzetközi irodalom szerint ajánlott lehetőség szerinti egy ülésben, betegágy mellett végzett kezelés csökkenti a koraszülött altatásával járó általános megterheléseket. Saját adataink feldolgozásával szintén erre az eredményre jutottunk.
Következtetés: Mindenképp ajánljuk a koraszülöttek szemészeti szűrésében és kezelésében a lehetőség szerinti betegágy melletti, egy ülésben végzett kezeléseket, a kis betegek későbbi életminőségének javítása céljából.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Vadnay Ákos
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Szemklinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program