Korai atherosclerosis Systemás Lupus Erythematosusban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Klinikai immunológia, reumatológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kaáli Eszter

Előadás adatai

Előadás címe: 
Korai atherosclerosis Systemás Lupus Erythematosusban
Összefoglaló: 

Bevezetés: A systemas lupus erythematosus szív- és érrendszeri szövődményei jól ismertek. A cardio- és cerebrovasculáris események SLE-ben vezető halálokká váltak. Munkacsoportunk 5 évvel ezelőtt kimutatta, hogy lupusos betegekben csökkent a flow mediálta vasodilatáció, mely a korai atherosclerosisra utalhat. Jelen munkánk célja az volt, hogy öt év után ismételten megvizsgáljuk a betegek carotis intima-media vastagságát, flow- és nitrát mediálta vasodilatációját, felmérjük az atherosclerosis hagyományos és lupus specifikus rizikó faktorait, és összehasonlítsuk a korábbi eredményekkel.

Betegek, módszerek: A DEOEC Belgyógyászati Klinika, Klinikai Immunológiai tanszéke által gondozott 31 SLE-s betegben végeztünk ismételt méréseket, és határoztunk meg laboratóriumi paramétereket. Az áramlás-mediált vasodilatatiót és a carotis intima-media vastagságot nagy felbontású B-mode ultrahang segítségével mértük. Laboratóriumi vizsgálatokkal meghatároztuk az atherosclerosis hagyományos és lupus asszociált rizikó faktorait.

Eredmények: Ismételt mérési eredményeink azt igazolják, hogy SLE-s betegekben csökkent a flow-mediálta vasodilatáció (FMD), de a nitrát mediálta (NMD) nem különbözik szignifikánsan az egészséges kontroll csoporthoz képest. Az FMD pozitív korrelációt mutat a szisztolés vérnyomás értékével, de nincs összefüggés egyéb laboratóriumi paraméterekkel. A kiindulási eredményekhez képest az eltelt öt évben mind az FMD, mind a carotis media-intima vastagság szignifikánsan romlott a vizsgált beteg populációban, elsősorban a fiatalabb betegekben. Eredményeink szerint a primer prevencióként alkalmazott sztatin és szalicilát lassítja az endothel diszfunkció kialakulását.

Konklúziók: Eredményeink felhívják a figyelmet az SLE-s betegek szoros követésére, mely nem csak az alapbetegség és gyulladásos aktivitás monitorozását jelenti, hanem az akkcerelált atherosclerosis és rizikófaktorok rendszeres ellenőrzésre és adekvát kezelésére.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Tarr Tünde
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, C épület
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Soltész Pál
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, C épület

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program