Hematológiai szövődmények felmérése SLE-ben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Bőrgyógyászat, onkológia, sugárterápia, hematológia-hemosztazeológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kaáli Eszter

Előadás adatai

Előadás címe: 
Hematológiai szövődmények felmérése SLE-ben
Összefoglaló: 

Bevezetés: A szisztémás lupus erythematosus bármely szervet vagy szerrendszert érintheti. Az ízületek, bőr, savós hártyák, vese, idegrendszer mellett a vérképző szervek is érintettek lehetnek, ezen túlmenően hematológiai malignus kórképek és a szisztémás autoimmun betegségek kapcsolata is jól ismert. Jelen munkánk célja az volt, hogy a DEOEC Belgyógyászati Intézet Klinikai Immunológiai Tanszékén gondozott SLE-s betegek körében felmérjük a hematológiai komplikációk és malignus kórképek gyakoriságát.
Betegek, módszerek: Tanszékünkön SLE miatt gondozott 341 beteg kórtörténetét tekintettük át számítógépes adatbázis, a betegek ambuláns megjelenése, vagy kórlapok segítségével. A szervi manifesztációkat, laboratóriumi paramétereket, immunszerológiai sajátosságokat rendszereztük, a kapott eredményeket SPSS for Windows segítségével értékeltük.
Eredmények: A vizsgált 341 beteg között leukopenia 210 betegben volt igazolható (61,6%), anaemiát 154 betegnél (45%) észleltünk, közülük 13%-os volt az autoimmun haemolítikus anaemia előfordulása. Lymphopenia a betegek közel 1/3-ban volt kimutatható, thrombocytopenia 84 betegben fordult elő (24,6%), immunthrombocytopenia 14 betegben igazolódott. Súlyos pancytopenia a betegek 4,7%-ában fordult elő, TTP 7 beteg (2%) kórtörténetében volt fellelhető. Bármely cytopenia jelenléte esetén alacsony komplement szinteket és anti-DNS pozitivitást találtunk. A thrombocytopenia esetén az antifoszfolipid antitestek, anti-kardiolipin, anti-béta2-glikoprotein I és lupus antikoaguláns gyakoribb jelenlétét észleltük. Az SLE egyéb szervi manifesztációi közül az anaemia lupus nephritis, a thrombocytopenia pericarditis, lupus nephritis, antifoszfolipd szindróma jelenlétével társult. Leukopenia alopeciával társult, míg lymphopenia esetén discoid lupus ritkább előfordulását találtuk. A malignus haematológiai kórképek közül négy betegnél non Hodgkin lymphoma (1,2%), két betegnél myelodysplaziás szindróma, egy esetben akut lymphoid leukemia fordult elő.
Konklúzió: A haematológiai manifesztációk gyakoriak SLE-ban, időszakosan súlyos szövődmények jelentkezhetnek, továbbá az SLE-s betegek malignus haematológiai kórképek irányába történő obszervációja is szükséges.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Tarr Tünde
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, C épület
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program