Felnőtt- és gyermekkori SLE összehasonlító vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Klinikai immunológia, reumatológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Siminszky Zsófia

Előadás adatai

Előadás címe: 
Felnőtt- és gyermekkori SLE összehasonlító vizsgálata
Összefoglaló: 

Bevezetés: A szisztémás lupus erythematosus típusosan felnőtt fertilis korú nők betegsége, de ettől eltérően gyermek és idős korban is manifesztálódhat. Jelen munkánk célja az volt, hogy a DEOEC Belgyógyászati Intézet Klinikai Immunológiai Tanszéken gondozott felnőtt, és az országos SLE regiszterben dokumentált gyermek betegek szervi érintettségét,s a betegség klinikai lefolyását összehasonlítsuk.
Betegek, módszerek: Az országos SLE regiszter segítségével 79 gyermek, s tanszékünkön SLE miatt gondozott 342 felnőtt beteg kórtörténetét tekintettük át számítógépes adatbázis, a betegek ambuláns megjelenése és kórlapok segítségével. Ezenkívül 15 gyermek adatait dolgoztuk fel országosan kiküldött, egységes adatlapok segítségével. A szervi manifesztációkat, laboratóriumi paramétereket, immunszerológiai sajátosságokat rendszereztük, s a kapott eredményeket SPSS for Windows segítségével értékeltük.
Eredmények: A gyermek és felnőtt korban induló formánál a nemi megoszlások szignifikáns mértékben nem különböztek. A gyermekkorban induló formánál gyakoribb volt a lupus nephritis, hematológiai eltérések, fényérzékenység, pillangó erythema, nyálkahártya ulcerációk előfordulása. A felnőtt korban induló SLE-ben gyakrabban találtunk neurológiai tüneteket, pleuritist vagy pericarditist. Autoantitest profilban az anti-SSA, anti-SSB valamint antifoszfolipid antitestek is szignifikánsan gyakoribbak voltak a felnőttkorban induló formában a gyermek populációhoz viszonyítva. A gyerekek gyakrabban részesültek nagy dózisú intravénás immunglobulin és mycophenolat mophetil terápiában.
Konklúzió:Felmérésünkből kiderül, hogy az SLE mely szervi manifesztációival találkozhatunk gyakrabban a felnőtt, és mellyel a gyermekkorban induló formában. Számunkra ez azért fontos, mert a betegek gondozása során ezen manifesztációkra fokozottan kell figyelni, mivel ezek meghatározhatják az életkilátásaikat, a betegség prognózisát és az alkalmazott immunszupresszív terápiát is.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Tarr Tünde
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, C épület
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program