Érnövekedési faktorok vizsgálata és a koraszülött utóbetegségek

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Pete Dóra

Előadás adatai

Előadás címe: 
Érnövekedési faktorok vizsgálata és a koraszülött utóbetegségek
Összefoglaló: 

Magyarországon a koraszülöttek aránya 8% , a III-as szintű Neonatális intenzív cetrumok éves szinten mintegy 6000 beteg kora- és újszülöttet látnak el, a DEOC Gyermekgyógyászati Intézet NIC részlege ebből mintegy 430-at.
Koraszülöttek estében nemcsak a túlélés, hanem az életminőség az, ami a családot és a szülőket leginkább foglalkoztatja már az első napokban. Ezért fontos az utóbetegségek- BPD, ROP, IVH, PDA, NEC- időbeni felismerése illetve kezelése. Az utóbetegségek gyakorisága fordított arányban áll a gesztációs korral, de az extrém éretlen koraszülötteknek is több, mint 50%-át hazabocsátjuk. Integrálásuk, gondozásuk a család, az egészségügy, és a társadalom feladata lesz.
Beteganyag: 2011. február és 2012. június között a NIC-ben ápolt 1500 gramm alatti koraszülöttek beteganyagát és vérminta eredményeit (VEGF, IGF-1) tekintettük át.
Célkitűzésünk: Megjósolható-e a véreredményből egyes utóbetegségek, pl. a szemkárosodás súlyossága?
Következtetés: A közel 100 koraszülött feldolgozott adatai alapján azt láttuk, hogy a ROP-os csoportba tartozóknál a 28. napos VEGF szignifikánsan magasabb értéket mutatott a nem ROP-os csoporthoz képest.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bérces Mária
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet, Neonatológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program