Az elektromechanikai kapcsolat módosulása MSTNCmpt-dl1Abc egerek vázizmaiban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Élettan, kórélettan
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Farkas Anna
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Windisch Márk

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az elektromechanikai kapcsolat módosulása MSTNCmpt-dl1Abc egerek vázizmaiban
Összefoglaló: 

A kor előrehaladtával vázizmaink teljesítőképessége csökken, egyre kisebb erő kifejtésére képesek. A hiányos táplálkozás miatt is csökkenhet a vázizom tömege. Ezt az állapotot sarcopenianak nevezzük, amely természetes körülmények között 40 éves kor felett már jelentkezhet, majd idősebb korban felgyorsul.
A természetben megjelenő myostatin deléciós mutánsok Mstn (Compact, Cmpt) megnövekedett izomtömeggel jellemezhetők, így felmerült annak a gondolata, hogy a myostatin gátlásával a sarcopenia és más izomsorvadással járó betegségek tünetei enyhíthetők.
Célunk az volt, hogy a Cmpt állatok izmainak elektromechanikai kapcsolataiban bekövetkezett változásokat tanulmányozzuk, és megértsük, hogyan függhet össze az in vivo tapasztalt változásokkal, így közelebb kerüljünk a csökkent izomműködéssel járó állapotok kezeléséhez.
Kísérleteinket vad típusú (C57/BL6) és Cmpt egereken végeztük.
In vivo mértük kontroll és Cmpt egerek izomerejét Grip-teszt segítségével. Tapasztalataink szerint a Cmpt állatok abszolút ereje (0,24±0,01 mN) nagyobb a kontrollhoz (0,13±0,01 mN) képest.
Az állatokat futtató malommal ellátott ketrecekbe helyeztük, majd 14 napig figyeltük azok mozgási szokásait. A kontroll állatok hosszabb távot futottak le (10,8±0,8 vs. 7,9±1,0 m/min) és nagyobb sebességgel (25,4±1,3 vs. 16,8±1,3 m/min), mint a Cmpt egyedek, amelyek kevesebb időt is töltöttek a malomban (585±59 vs 622±40 min/nap).
In vitro kísérleteink során musculus extensor digitorum longus (EDL) és musculus soleus (SOL) izmokat vizsgáltuk. Az egyedi rángások amplitúdója a kontroll egyedeknél magasabb volt mind EDL-t (102,8 ± 30,0 mN vs. 84,5 ± 43,9 mN), mind pedig SOL-t (138,3 ± 45,7 mN vs. 49,1 ± 24,8 mN) vizsgálva.
Az intracelluláris Ca2+-koncentráció változását flexor digitorum brevis (FDB) izmon fluoreszcens festékkel PTI Delta Scan-t és konfokális mikroszkópot használva vizsgáltuk. A depolarizációval indukált [Ca]i2+ változása a kontroll esetében 573±123 nM, míg Cmpt állatokban 464±159 nM volt.
Az eddigi in vitro kísérleteink eredményei alapján nem tudunk magyarázattal szolgálni a Cmpt állatok esetében tapasztalható erőnövekedésre. További vizsgálataink ennek felderítését célozzák meg.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Dienes Beatrix
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Élettani Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szentesi Péter
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Élettani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program