A vascularis endothelialis növekedési faktor szintjének változásai koraszülött és érett súlyú csecsemőkben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Czibere Andrea

Előadás adatai

Előadás címe: 
A vascularis endothelialis növekedési faktor szintjének változásai koraszülött és érett súlyú csecsemőkben
Összefoglaló: 

A hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS-Sudden Infant Death Syndrome, bölcsőhalál) eredete tisztázatlan. Pontos pathomechanizmusa továbbra sem ismert, de azt feltételezik, hogy időszakos vagy tartós hypoxia előzi meg az eseményt. Ezt bizonyítandó, egy amerikai kutatócsoport egy hypoxiát jelző biokémiai markert vizsgált, a VEGF-et (vascularis endothelialis növekedési faktor) enzimkötött immunsorbens assay segítségével. Azt találták, hogy e faktor szintje megemelkedik kísérletileg kiváltott hypoxia hatására patkányokban. Megvizsgálták a VEGF szintjét bölcsőhalálban elhunyt csecsemőkben és olyan gyermekekben, akik ismert okok miatt haláloztak el. Ez esetben azt találták, hogy a SIDS-es gyermekek liquorában szignifikánsan magasabb volt a VEGF liquorszintje, mint a másik csoportban. Így azt állítják, hogy a hypoxia egy olyan esemény, mely megelőzi a csecsemők hirtelen és váratlan bölcsőhalálát.

Ezen ismeretek alapján megvizsgáltuk a DE OEC Szülészeti Klinikán született azon érett, egészséges és koraszülött újszülöttek VEGF-szintjeit, akik 2011.március 01-2012.május 31. között felvételre kerültek a Neonatalis Intenziv Centrumba. A vérvételekre a gyermekek felvételekor, 24 órás korukban, majd a 7. életnapon került sor. A továbbiakban vizsgáltuk az érett, egészséges gyermekek csoportjában a SIDS hajlamosító tényezőinek esetleges előfordulását, majd azt, hogy az után követés során (6-12 hónap alatt) történt-e apnoéval, O2-szaturációeséssel, elsápadással, leszürküléssel járó rosszullét, illetve ezen panaszok miatt történt-e kórházi felvétel. A koraszülött csoportban a <2000 gramm alatti koraszülöttek adatait tanulmányoztuk, hangsúlyozottan az apnoe előfordulását.

Vizsgálatainkkal arra keressük a választ, hogy van-e összefüggés a koraszülöttekben előforduló apnoe és VEGF-szintek, valamint az egészséges, érett újszülötteknél észlelt apnoe és VEGF-értékek között, valamint az újszülöttkorban talált emelkedett VEGF-értékek segíthetnek-e kiszűrni a SIDS szempontjából veszélyeztetett gyermekeket.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bálega Erika
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program