Laparoscopos pyelonplasztikával elért eredmények

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás, kísérletes sebészet, urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bulátkó Balázs

Előadás adatai

Előadás címe: 
Laparoscopos pyelonplasztikával elért eredmények
Összefoglaló: 

Az előadás célja bemutatni a pyeloureterális határ szűkület műtéti lehetősége közül a laparoscopos műtéti technikát, összehasonlítva az endopyelotomiával (A pyeloureteralis szűkületek átvágása és sínezése) és a nyílt műtéttel. Különös figyelemmel kitérve ez ezen műtétek között legcélravezetőbb Anderson-Hynes (A.-H.) pyelonplasticára és kitérve a speciális körélmények felbukkanása során végzett Fenger és Y.-V. műtéti típusokra.
A pyeloureterális határ szűkület miatt 2004.01.01 – 2012.12.31 között 111 laparoscopos beavatkozást végeztek a DE EOC Urológia Klinikán. 62 női és 49 férfi betegen történt operáció. A betegek átlagéletkora 32,54 év volt (7-71). A diagnózis felállítása során mind a fizikális vizsgálatnak/anamnézisnek, mind a képalkotó diagnosztika eljárásoknak nagy szerep jut, különös tekintettel a vesék funkcionális vizsgálatát végző dinamikus vesescintigraphiára és az esetleges ér-anatómia eltérések felfedezését és előzetes műtéti tervezését segítő angiográfiára.
A műtétek során nagyobb intra- és postoperatív szövődmény nem volt. Átlagos műtéti idő 150 perc (80-360), átlagos vérveszteség 140ml (50-350) volt. Az átlagos utókövetési idő, azon betegek esetében akiknél a felhelyezett dupla J katéter 6 hét utáni eltávolítás után is követésre kerültek, (nem beleszámítva a műtét és a katéter eltávolítás közötti eltelt időt) 41 hét (6-72) volt . Az utókövetés során kiválónak tekinthető az a műtét, ahol a radio-morphologia kép javult, és a beteg panaszmentes lett. Kielégítőnek tekinthető, ha bár a radio-morphologia kép nem javult, de a beteg panaszai megszűntek. Sikertelennek tekinthető, ha a beteg panaszai nem javultak valamint nem következett be javulás a radio-morphologia képben, vagy éppen romlás volt tapasztalható. Ezen eredményeket összesítve kijelenthető, hogy a beavatkozások döntő többsége (90% felett) sikeres (jó és kielégítő eredmények) , megelőzve az endopyelotomia 80%-os sikerrátáját, sikeresen ötvözve a nyílt feltárás sikerességét a minimál invazív technika előnyeivel, ezzel legkorszerűbb technikává minősítve a laparascopos pyelonplasticát a pyeloureterális határ kezelésében.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Farkas Antal
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Urológiai Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program