Páciensek orvosi ismeretszintjének reprezentációja harmadéves orvostanhallgatóknál

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Fizioterápia, ápolás és betegellátás, traumatológia, ortopédia, idegsebészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Daradics Andrea

Előadás adatai

Előadás címe: 
Páciensek orvosi ismeretszintjének reprezentációja harmadéves orvostanhallgatóknál
Összefoglaló: 

Absztrakt

Háttér: A hatékony orvos-beteg kapcsolathoz és az orvosi etika alapelveinek (ill. a betegjogok) tiszteletben tartásához alapvető jelentőségű, hogy a páciensek tájékoztatása során az orvos megbízható módon tulajdonítson bizonyos ismeretszintet a pácienseknek, tájékoztatásának szóhasználatát, stílusát a páciensek valós ismeretszintjéhez s ebből fakadó elvárásaihoz igazítsa. Feltételezésünk szerint a vizsgálat eredménye fontos információval láthatja el a páciensekkel való etikus kommunikáció alapelveinek oktatását bioetika s egyéb kurzusok keretében.

Módszer: Egy átlagos napon, az urológiai klinikán várakozó, random kiválasztott 100 pácienstől kértük, hogy a kérdőíven szereplő random kiválasztott 8 orvosi kifejezéshez válasszák ki a megadott lehetőségek közül azok helyes köznyelvi megfelelőjét, míg egy dolgozatírás alkalmával összegyűlt 100 harmadéves diáknak adott ív a páciensek által adott helyes válaszok arányára vonatkozó 8 kérdést tartalmazott.

Eredmények: A válaszolók aránya 70% (n=70, 5 fő hiányosan, 25 fő nem töltötte ki) a páciensek körében és 62% a diákoknál (n=62, 16 fő értékelhetetlenül, 22 fő nem töltötte ki). Azt találtuk, hogy a megkérdezett páciensek (51,4%-a nő, átlag életkoruk 57,5 év) válaszaihoz képest minden esetben alulbecsülték a jól válaszolók arányát a hallgatók (65,6%-uk nő). Legpontosabban a szedatívum orvosi kifejezés esetében becsültek, ahol 3 (SD 22,89)%-kal, ezt követően a kolonoszkópia, az irreverzibilis, a hipofízis és a defibrillátor szavak értékelésénél 0-10%-os átlageltérésekkel, majd a pszoriázis illetve a kardiovaszkuláris szavaknál 20-30 (SD 21,17 ill. 16,87) %-kal becsültek alul. A paralízis köznyelvi megfelelőjét 55 (SD 18,98)%-kal többen ismerték fel a páciensek körében, mint ahogy a hallgatók becsülték.

Következtetés: A páciensek szignifikánsan tájékozottabbak az orvosi ismereteket, fogalmakat illetően, mint ahogy a hallgatók harmadévesen gondolják, vagyis a páciensek tudásszintjéről kialakult képüket ajánlatos lenne módosítani még az oktatás során, hogy majdani munkájuk során nőjön a compliance s közvetve az esély az egészségre-gyógyulásra s megvalósuljanak a betegtájékoztatással kapcsolatos etikai előírások.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Nemes László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Magatartástudományi Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program