Az agyalapi mirigy csökkent működésének gyakorisága fejsérülést követően

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Endokrinológia, nefrológia, gasztroenterológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Mata Balázs László

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az agyalapi mirigy csökkent működésének gyakorisága fejsérülést követően
Összefoglaló: 

Traumás agysérülést (Traumatic Brain Injury, TBI) követően hypophysis dysfunctio alakulhat ki. A patomechanizmusban valószínűleg a trauma során létrejött vaszkuláris eltéréseknek és a hipofízisnyél közvetlen károsodásának lehet szerepe. Az agyalapi mirigy hormonok közül leggyakrabban a növekedési hormon (GH) szekréciója csökken. A GH hiány felnőttben is fokozott morbiditással és mortalitással jár, és rontja az életminőséget. A csökkent GH szekréció klinikailag tünetszegény, így gyakran marad felismeretlenül. Fáradékonyság, csökkent munkabírás, a zsíreloszlás változása mellet jellemző a fokozott érelmeszesedésre való hajlam, a fokozott cardio- és cerebrovasculáris rizikó. A napi GH szekréció legjobban az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) szérumszintjével jellemezhető.
A fejtraumát követő GH hiányt magyar felnőtt populáción eddig nem vizsgálták.
Célunk az volt, hogy kiderítsük, súlyos fejtraumát követően milyen gyakorisággal alakul ki tartós hypophysis dysfunctio. Vizsgáltuk azt is, hogy a hormonkiesések milyen kombinációkban fordulnak elő.
A DE OEC Traumatológia Tanszékén a vizsgált időszakban 394 fejsérültet kezeltek. Közülük 83 személyt tudtunk elérni. A vizsgált személyeket fejsérülésüket követően legalább 6, legkésőbb 12 hónap múlva vizsgáltuk. GH, IGF-1, TSH, fT4, FSH, LH, testosteron, prolaktin, ACTH, cortisol meghatározást végeztünk. Minden vizsgált személy kitöltött egy kérdőívet is, amelyben numerikus skálán kellett megadni az életminőség néhány paraméterének baleset utáni változását (testsúly, általános állapot, koncentráló képesség, a nemi élet gyakorisága).
A vizsgált betegek 16 %-ánál találtunk alacsony IGF-1 szintet. A GH hiányos férfiak esetében, bár prolactin és cortisol szintjük a normál tartományban volt, a prolactin szint magasabb, míg a cortisol szint alacsonyabb volt, mint a nem GH hiányos csoportban (p<0.05).
Fejsérülés után a tartós GH hiány gyakori. Eredményeink alátámasztják, hogy TBI után hat hónappal a hypophysis funkcióját ellenőrizni kell.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Nagy Endre
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, A épület

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program