Fullerén–cukor hibridekkel az influenzavírus ellen

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Gyógyszerészi kémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia, gyógyszertechnológia, gyógyszerfelügyelet, minőségbiztosítás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Hadházi Ádám

Előadás adatai

Előadás címe: 
Fullerén–cukor hibridekkel az influenzavírus ellen
Összefoglaló: 

Az influenza vírus felületén található hemagglutinin nevezetű fehérje felelős a vírus-gazdasejt közötti kapcsolat kialakításáért, míg a kórokozó neuraminidáz (szialidáz) enzime az ellentétes irányú folyamatot katalizálja az N-acetilneuraminsav – D-galaktóz közötti O-glikozidos kötés hasításával. A fertőzés elleni védekezés egy lehetséges módját képezheti olyan sejtfelszíni szénhidrát-mimetikumok előállítása, melyek a kötőhely funkcióján kívül, olyan apoláris molekularészt – jelen esetben fullerént – is tartalmaznak, melyek aggregációs tulajdonságuk révén gátolják a vírus szaporodását.
Célunk több különböző cukor–fullerén származék előállítása és biológiai vizsgálata. Munkánk során sikeresen előállítottuk a tervezett építőelemeket, melyekhez a tiol-addíció, a Prato-[1] és a Bingel-reakció [2] kombinációját alkalmaztuk.

Irodalomjegyzék:
[1] A. M. Alonso, C. Sooamber and M. Prato, Org. Biomol. Chem. 2006, 4, 1629–1637.
[2] C. Bingel, Chem. Ber. 1993, 126, 1957–1959

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Borbás Anikó
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyógyszerészi Kémiai Tanszék
Díj: 
1. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program