Szívizomérintettség idiopathiás inflammatorikus myopathiákban három eset kapcsán

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Klinikai immunológia, reumatológia, bőrgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kolumbár Réka

Előadás adatai

Előadás címe: 
Szívizomérintettség idiopathiás inflammatorikus myopathiákban három eset kapcsán
Összefoglaló: 

Szívizomérintettség idiopathiás inflammatorikus myopathiákban három eset kapcsán.

Az idiopathiás inflammatórikus myopathiák szisztémás, a proximális végtagizmok szimmetrikus gyengeségével jellemezhető autoimmun betegségek. Az extramusculáris érintettség gyakran előfordul a betegek körében, közülük az interstitiális tüdőbetegség és a kardiális érintettség igen rossz prognózissal társul; a cardiovasculáris manifesztáció képezi a myositises betegek egyik leggyakoribb halálokát. A szívérintettség megnyilvánulhat klinikai (myocarditis, szívelégtelenség, angina), illetve szubklinikai (vezetési-, vagy ritmuszavar) formákban, ettől függően az előfordulási arány is széles skálán mozog. A diagnosztikában manapság a nem invazív módszerek kerültek előtérbe, főként a szív MR vizsgálat bír kitüntetett szereppel. A terápiában a hagyományos kardiológiai medikáción túlmenően az immunszupresszív kezelésnek van kiemelkedő jelentősége.
Munkánk során a DEOEC Belgyógyászati Intézet C épületében kezelt idiopáthiás inflammatórikus myopathiás betegek klinikai adatainak áttekintésével mértük fel azon betegek előfordulását, akik szívizomérintettséggel társult myositisben szenvednek. A MedSol adatbázis áttekintésével a 2012. 09. 01. és 2014. 01. 01. között osztályon kezelt betegek klinikai és laboratóriumi adatait dolgoztuk fel.
A kutatás során 85 vizsgált beteg közül 3 olyan esettel találkoztunk, melyeknél a gyulladásos myopathia hospitalizációt igénylő szívizomérintettséggel társult. A három beteg, az idiopáthiás inflammatórikus myopáthiák különböző alcsoportjaiba tartozott. Egy beteg esetében eszméletvesztést okozó kamrai ritmuszavar miatt ICD beültetés történt. Két beteg esetén pedig az elvégzett vizsgálatok myocarditist igazoltak. Előadásom során ezen három beteg esetismertetésével demonstrálom a szívizomérintettség jelentőségét, nevezetesen egy polymyositises, egy nekrotizáló autoimmun myopáthiás és egy zárványtestes myositises eset bemutatásán keresztül.
Munkánk a gyulladásos izombetegségek különböző formáinál előforduló, rossz prognózissal bíró kardiális érintettség fontosságára, a diagnosztikai és terápiás nehézségekre hívja fel a figyelmet.

1. témavezető adatai
Név: 
Griger Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Klinikai Immunológiai Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dankó Katalin
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Klinikai Immunológiai Tanszék
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program