A védőnői ellátás helyzete és az újszülöttek egészségi állapota

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Primer prevenció, egészségügyi szervezés és menedzsment
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Pál Éva

Előadás adatai

Előadás címe: 
A védőnői ellátás helyzete és az újszülöttek egészségi állapota
Összefoglaló: 

Bevezetés: Hazánkban a népesedési mutatók kedvezőtlenül alakulnak. Az egyre csökkenő születésszám mellett a koraszülési arány sem mutat javulást. Bár a csecsemőhalálozás az utóbbi évtizedekben jelentős mértékben csökkent, az EU átlagánál jelenleg is magasabb. E tények tudatában felértékelődik a várandós gondozás, azaz az a cél, hogy a lehető legtöbb magzat egészségesen és időre jöjjön a világra.
Kutatási cél: A kutatás célja, hogy leírja a védőnői ellátásban fellelhető területi különbségeket, és összefüggéseket keressen a védőnői ellátás és az újszülöttek egészségi állapota közt.
Adatok és módszerek: A kutatásához felhasznált adatok az 1997 és 2009 közt készült éves védőnői jelentésekből származnak. Az adatok Microsoft Excel 2010, valamint STATA 10 program segítségével kerültek feldolgozásra éves, megyei bontásban. A leíró elemzéshez arányt és átlagokat, a területi átlagok összehasonlításához kétmintás t próbát, az összefüggések elemzéséhez pedig egyszerű lineáris regressziót alkalmaztunk.
Eredmények: Az elemzés alapján a hazai védőnői ellátást jelentős területi egyenlőtlenség jellemzi. A védőnői állások alakulása a vizsgált időszakban az országos arányokat figyelmembe véve javuló tendenciát mutat, jelentős megyék közti különbségekkel. A betöltött védőnői állások arányának emelkedése azonban nem függ össze a szaklátogatások és a családlátogatások arányával. A be nem töltött védőnői állások száma lineáris összefüggést mutat (r2=0,24; p>0,001) a koraszülöttek, az intrauterin retardáltak (r2=0,31 p<0,001), és a fejlődési rendellenességgel születtek (r2=0,25 p<0,001) számával.
Következtetés, javaslat: A betöltetlen védőnői állások helyettesítést tesznek szükségessé, mely a munkateher növekedésével csökkenti a minőségi munkavégzés lehetőségét. A betöltetlen védőnői álláshelyek felszámolása, a pályán tartás, az utánpótlás biztosítása egy jól kidolgozott ösztönző rendszer segítségével hozzájárulhatna a magas színvonalú munkavégzéshez, azaz a felnövekvő nemzedék, azaz a jövő generáció egészségi állapotának pozitív irányba történő elmozdításához.

1. témavezető adatai
Név: 
Kósa Karolina
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Magatartástudományi Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Moravcsik-Kornyicki Ágota
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Megelőző Orvostani Intézet, MTA-DE Népegészségügyi Kutatócsoport

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program