A retardált koraszülöttek glükóz-anyagcseréje

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Imre Alexandra

Előadás adatai

Előadás címe: 
A retardált koraszülöttek glükóz-anyagcseréje
Összefoglaló: 

Magyarországon a terhességek 8,5 %-a fejeződik be idő előtt. A 37. gesztációs hét előtt bekövetkező koraszülések eredményeként, intrauterin retardációban szenvedő és extrém kissúlyú magzatok is világra jönnek, akik több szempontból is nagy kockázatnak vannak kitéve. A glükóz-anyagcserében bekövetkező szélsőséges metabolikus eltérések előnytelenül befolyásolják a sejtek működését. Újszülöttek, különösen koraszülöttek esetében ez hatványozottan igaz.
Betegek és módszerek: Vizsgálatunk során a DEOEC Neonatológiai osztályán 2011. február 22. és 2012. május 17-e között világra jött 92 koraszülött csecsemő adatait dolgoztuk fel retrospektíven, akiket születési súlyuk alapján 2 csoportra osztottunk: ELBW (extremely low birth weight, 1000 g alatti) (50 koraszülött) és VLBW (very low birth weight, 1001-1500 g ) (42 koraszülött). Mindkét csoporton belül további 2 kategóriát hoztunk létre: SGA (small for gestational age, gesztációs korához képest a súlya elmarad a 10-es percentiltől) és normál súlyú újszülöttek besorolásával. Az adatok összehasonlítását korrelációs analízis segítségével végeztük el.
Célkitűzések: A vércukorszint ingadozása, illetve az alkalmazott inzulin terápia hogyan befolyásolja az utóbetegségek (kiváltképp a ROP és IVH) előfordulását a különböző csoportokban?
Eredmények: A vizsgált beteganyag korrelációs analízise alapján a gyakoribb vércukorszint-ingadozás és az extrém alacsony születési súly között szignifikáns kapcsolat mutatható ki, SGA koraszülöttek esetében ez nem mondható el. A ROP és az IVH kialakulása összefüggést mutat a hyperglycemiás epizódok jelenlétével és az inzulin terápia használatával. Az eredmények összhangban vannak a nemzetközi irodalom következtetéseivel.

1. témavezető adatai
Név: 
Bérces Mária
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet, Neonatológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program