A PET/CT diagnosztikus pontossága melanoma malignumban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Képalkotó diagnosztika, nukleáris medicina
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Lukács Ráhel

Előadás adatai

Előadás címe: 
A PET/CT diagnosztikus pontossága melanoma malignumban
Összefoglaló: 

A melanoma típusú bőrrák okozta halálozás Európában mind a férfiak, mind a nők esetében még mindig növekvő tendenciát mutat. Így nagyon nagy jelentősége van a mihamarabbi diagnosztika, az állapot meghatározás és terápiás követés eszközeinek. Vizsgálataink eredményei megerősítik, hogy a melanomás betegek gondozásában a PET/CT-nek helye van.
Jelen tanulmányban retrospektív módon vizsgáltuk a Bőrgyógyászati Klinika által 2007 és 2011 között kért PET/CT vizsgálatok eredményeit, ami 97 beteg összesen 148 lelete volt. Az AJCC beosztás szerint 3 csoportba rendszerezett betegek adatai alapján a vizsgálómódszer diagnosztikai pontossága az I/II. stádiumban 95,3%, reszekált III. stádiumban 92,3%, míg az előrehaladott III/IV. stádiumban 96%. Az egyre magasabb stádiumokban a valódi pozitív PET/CT esetek aránya növekszik és pozitív eredményt követően a betegség progressziója kezelés ellenére gyakori (62,5-80%) bármely stádiumban.
Ugyanakkor, valódi negatív PET/CT lelet után is megfigyelhető volt progresszió 22,6%-ban a betegség I/II stádiumában és 16,7%-ban reszekált III. stádiumban, néhány hónappal a vizsgálatot követően.
A vizsgálómódszer szenzitivitásának alátámasztására a PET/CT pozitivitást S100 tumormarker adatokkal vetettük össze, ahol ez rendelkezésre állt, illetve nyirokcsomó pozitivitás esetén áttekintettük a szövettani vizsgálatok leleteit.
Eredményeink a PET/CT hasznosságát igazolják a III. stádiumú betegek esetén, ahol, úgy tűnik, a PET/CT prognosztikai jelentéssel is bír. A PET/CT előnyös lehet I/II. stádiumban is, magas kockázatú betegeknél, amikor a sentinel nyirokcsomó eltávolítás nem hajtható végre vagy annak szövettani eredménye negatív, de más jelentős rizikótényezők fennállnak. A PET/CT megfelelő indikációban történő alkalmazása az áttétképzésre nagy kockázatot hordozó betegek követésében, főként a legkritikusabb első három évben, költségessége ellenére hasznos és javasolható.

1. témavezető adatai
Név: 
Emri Gabriella
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Bőrgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program