Krónikus betegek ellátásának minőségvizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Primer prevenció, egészségügyi szervezés és menedzsment
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
György Lívia

Előadás adatai

Előadás címe: 
Krónikus betegek ellátásának minőségvizsgálata
Összefoglaló: 

A krónikus betegségek aránya Magyarországon a felnőtt lakosság körében elérte a 47%.Ez a számszerű tény bizonyítja, hogy minden második magyar ember szenved krónikus betegségben.Krónikus megbetegedéseket vizsgálva tükröződik a lakosság rossz egészségi állapota.
2003ban az Egyesült Államokban fejlesztették ki az un.Krónikus Ápolás Modellt.Célja a betegek életminőségének javítása,a szolgáltató részéről pedig költségmegtakarítás.Az ellátás minőségének felmerésére használjak a PACIC kérdőívet,mely az ellátás minőségi kérdéseit vizsgálja.
A kutatás célja:A PACIC mérés magyar adaptációjával felmérni és összehasonlítani a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő,krónikus betegségekben szenvedő betegek egészségügyi ellátását,az ellátás hiányosságait,betegoktatás minőségét önellátásukkal kapcsolatban.Megismerni a betegek véleményét ellátásukkal kapcsolatosan.
Vizsgálat helye:Szabolcs-Szatmár-Bereg megye háziorvosi praxisai
Minta:15 felnőtt háziorvosi praxis krónikus betegségben szenvedő betegei
Kiosztott kérdőívek száma:800 db
Mintaválasztás módja:A 15 háziorvosi praxis krónikus betegségben szenvedő betegei
Kiválasztás módja:Kétlépcsős random mintavétel
Eredmények:Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében a krónikus megbetegedések közül a magas vérnyomás, daganatos megbetegedés, cukorbetegség gyakorisága magasabb. Megkérdezettek 40%a két krónikus betegségben szenved.A nem szerinti eloszlás és a krónikus betegségek előfordulása közötti összefüggéseket vizsgálva a daganatos betegségek és a depresszió előfordulásánál mutatkozik szignifikáns különbség férfiak és nők között.Válaszadók 69%a elégedett az ellátással.
1. Dózsa Cs.,Med-Econ Kft:Krónikus betegség – gondozási programok Európában (2009) IMEVIII. évf. 6.sz17-21.
2. Egészségügyi Statisztikai évkönyv, 2010 KSH
3. Rékassy B.,Magyari P.,Oracle Hungary Kft.:Krónikus betegség menedzsmentje – ahol az igazi megtakarítás, és hatékonyság rejlik Egészségpolitika (2005) IME IV. évf. 3.szám17-21.
4. The Chronic Care Model
http://www.improvingchroniccare.org/index.php?p=The_Chronic_Care_Model&s=2 2012.04.19.

1. témavezető adatai
Név: 
Törő Viktória
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Egészségügyi Kar

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program