Betegség-specifikus autoantitestek és a myositis kapcsolata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Klinikai immunológia, reumatológia, bőrgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Farkas Flóra

Előadás adatai

Előadás címe: 
Betegség-specifikus autoantitestek és a myositis kapcsolata
Összefoglaló: 

A polymyositis (PM) és a dermatomyositis (DM) az idiopáthiás inflammatorikus myopáthiák (IIM) közé tartozó szisztémás autoimmun betegségek. Közös jellemzőjük a harántcsíkolt izomzat immunmediált gyulladása, amely progresszív izomgyengeség kialakulásához vezet.
Vizsgálatunk során a DEOEC Belgyógyászati Intézet, Klinikai Immunológia Tanszék Myositis szakrendelése által gondozott 50 PM/DM-es beteg adatait dolgoztuk fel. Kutatásunk célja az volt, hogy az 1975-től érvényben lévő, Peter és Bohan által kidolgozott klinikopatológiai klasszifikáció figyelembevétele mellett további szerológia csoportosítást végezzünk pácienseink körében. Ezen alcsoportok közös jellemzője a myositis-specifikus autoantitest (MSA) pozitivitás, mely az általunk vizsgált 50 beteg közül 27-ben volt fellelhető.
Kutatásunk során vizsgáltuk a betegség-specifikus autoantitesttel rendelkező páciensek várható kórlefolyását, szükséges terápiáját, különös tekintettel a gold standardként használt szteroid mellett alkalmazott másodvonalbeli, DMARD szerek szükségességére. Továbbá retrospektív módon feltérképeztük, hogy a három leggyakoribb MSA valamelyikével (anti- JO-1, anti-MI-2, anti-SRP) rendelkező betegeinknél, az antitestnek megfelelő szerológiai alcsoportra jellemző tünetek jelentkeztek-e.
Eredményeink alapján a 27 MSA pozitív páciens közül összesen 6 esetben volt elegendő a szteroid önálló alkalmazása, 21 esetben másodvonalbeli terápiás szereket kellett bevetni a gyógyításra. Kórlefolyásukat tekintve a betegek egyharmada monofázisos, kétharmaduk viszont polifázisos vagy krónikus betegség lefolyással rendelkezett. A három leggyakoribb MSA valamelyikével rendelkező pácienseinknél, az adott szerológiai alcsoportnak megfelelő tünetek jelentkeztek.
Tudományos kutatásunk bebizonyította a myositis-alcsoportok elkülönítésének jelentőségét, mely a pácienssel való első találkozás során levett vérminta szerológiai vizsgálatán alapul. Ezen klasszifikáció lehetőséget teremt arra, hogy az MSA pozitív betegek, az alcsoportoknak megfelelő terápiában és vizsgálati protokollban részesüljenek, esetlegesen az invazív izombiopsziát is mellőzve.

1. témavezető adatai
Név: 
Dankó Katalin
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Klinikai Immunológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program