Ductalis carcinoma in situ (DCIS) és szentinel nyirokcsomó biopszia

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Onkológia, sugárterápia, hematológia-hemosztazeológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bor Gergő

Előadás adatai

Előadás címe: 
Ductalis carcinoma in situ (DCIS) és szentinel nyirokcsomó biopszia
Összefoglaló: 

Bevezetés: Számos korábbi tanulmány alapján a tiszta ductal carcinoma in situ (DCIS) esetében nem indokolt rutinszerűen a szentinel nyirokcsomó biopszia (SLNB) elvégzése, mivel a DCIS diagnózisa az emlődaganat preinvazív állapotára utal, így nem számíthatunk nyirokcsomó metasztázisra. Ha mégis van nyirokcsomó-áttét, az invazivitást és - a mintavétel korlátai miatt - téves preoperatív diagnózist igazol. Retrospektív tanulmányunk célja az volt, hogy saját beteganyagunk elemzésével megvizsgáljuk a szentinel nyirokcsomó biopszia létjogosultságát DCIS és mikroinvazív DCIS (DCISM) esetén.

Beteganyag és módszer: 2006. január és 2012. december között 1311 beteget kezeltünk intézetünkben emlődaganattal. 53 esetben a posztoperatív diagnózis DCIS-t igazolt. A pathológiai feldolgozás 38 (71,7%) betegnél bizonyított tiszta DCIS-t és 15 (28,3%) betegnél DCISM-et. Mind az 53 esetben műtétre került sor. 13 (24,5%) esetben masztektómiát végeztünk nagy kiterjedésű vagy többgócú daganat miatt. 40 (72,7%) esetben történt axilláris nyirokcsomó eltávolítás, 31 (77,5%) esetben SLNB-t és 9 (22.5%) esetben pedig axilláris blokk-disszekciót (ABD) végeztünk. 1esetben SLNB pozitivitás miatt a műtétet ABD-val terjesztettük ki.

Eredmények: 5 re-excízió és 4 masztektómia elvégzésére volt szükség a pozitív sebészi szél miatt. Átlagosan 1,3 (1-4) őrszem nyirokcsomó, axilláris blokk-disszekcióval 11,7 (8-18) nyirokcsomó került eltávolításra. Az egyetlen pozitív szentinel nyirokcsomó (1/40, 2,5%) miatt végzett axilláris blokkdisszekció további metasztázist nem igazolt, a primer tumor szövettani feldolgozása mikroinváziót bizonyított. A 38 tiszta DCIS-es esetben nem volt nyirokcsomó metasztázis.

Következtetés: Eredményeink szerint - az irodalmi adatoknak megfelelően - a nyirokcsomó metasztázis előfordulása tiszta DCIS esetében nagyon alacsony ezért úgy véljük, hogy rutinszerű SLNB nem indokolt. Amennyiben masztektómia válik szükségessé, akkor az SLNB elvégzése javasolt. Minden további esetben az invazivitás vagy mikroinvazivitás preoperatív megítélése lenne kívánatos, ehhez további vizsgálatok szükségesek olyan paraméterek azonosítására, amikkel meghatározható lenne azon betegcsoport, akiknél biztonsággal elhagyható a SLNB.

1. témavezető adatai
Név: 
Kósa Csaba
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Sebészeti Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program