Vasculáris TRPM4 moduláció in vivo hatásai

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Élettan, kórélettan
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kerek Zsuzsanna
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Csípő Tamás

Előadás adatai

Előadás címe: 
Vasculáris TRPM4 moduláció in vivo hatásai
Összefoglaló: 

Bevezetés:
A tranziens receptor potenciál melastatin 4 (TRPM4) egy kationcsatorna. Az intracelluláris Ca2+-ion koncentráció kis mértékű emelkedésére nyílik, és Na+-ot juttat a sejtbe, mely membrándepolarizációt eredményez. Mivel a TRPM4 többféle sejttípuson jelen van, a depolarizáció következtében különböző sejtválaszok kialakításában van szerepe. Mi működésének sajátságait a vasculáris simaizmok tekintetében kutatjuk, hogy minél közelebb kerüljünk a fokozott értónussal rendelkező megbetegedések patofiziológiájának megismeréséhez.
Mérési technika:
A kísérlet során altatott patkányok vérnyomását mérem, a TRPM4 antagonist 9-phenanthrol, és agonista A23187 növekvő koncentrációinak függvényében, melynek elvi alapjait az in vitro eredmények adták. A vérnyomásmérés artéria carotis communisba helyezett nyomásmérővel történik, a vizsgálni kívánt anyagokat pedig farokvénán, illetve a véna juguláris externán át juttattuk be.
Eredmények:
Az állatok vérnyomása a kezdeti 126/107 Hgmm-ről (szívritmus: 420/min) a 0,003 mg/tskg koncentrációjú A23187 hatására 152/127 Hgmm-re emelkedik (szívritmus ekkor: 456/min). Majd nagyobb koncentrációknál (0,3 mg/tskg; 1 mg/tskg) 54/38 Hgmm-es, drasztikus vérnyomáscsökkenést tapasztaltunk (a szívritmus drasztikus változása nélkül: 444/min).
Következtetés:
Adataim megerősítik azt a feltevést, hogy az A23187 alacsony dózisban aktiválja a simaizomsejtekben expresszálódó TRPM4-et, és így vazokonstrikcióhoz vezet. Ezzel szemben magasabb dózisban feltehetőleg más receptorokra hatva vált ki dilatációt.

1. témavezető adatai
Név: 
Tóth Attila
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kardiológiai Intézet, Klinikai Fiziológiai Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Pórszász Róbert
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet
Díj: 
3. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program